Naša fudbalska reprezentacija sutra će u američkom St. Louisu odigrati prijateljski susret protiv Argentine.

Reprezentacija Argentine, koja se nalazi na  trećem mjestu FIFA rang liste, osvojila je prvo mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Argentinci su ostvarili devet pobjeda, pet remija te dva poraza uz gol razliku 35:15.

Selektor Argentine, Alejandro Esteban Sabella u kvalifikacijama koristio je čak 44 igrača. Najviše susreta odigrali su Lionel Messi i golman Sergio Romero po 14, dok su najviše golova postigli Messi-10, te Gonzalo Higuain koji je postigao 9 golova.

Argentinci su 15 puta učestvovali na Svjetskim prvenstvima, a dva puta su bili prvaci 1978. te 1986. godine. Imaju jednu titulu Kupa konfederacija, dok su dva puta osvajali Copa Americu.Najviše nastupa ubilježio je legendarni Javier Zanetti -145, dok je najbolji strijelac Gabriel Omar Batistuta sa 56 postignutih golova.

Alejandro Esteban Sabella rođen je 5. novembra 1954. godine. Kao igrač nastupao je za argentinske velikane, River Plate te Estudiantes, dok je također bio član i engleskog  Sheffield Uniteda.  Prije nego je postao selektor Argentine vodio je Estudiantes sa kojim je osvojio Copa Libertadores 2009. godine.

Fokus na odbrambenim igračima iz italijanske i portugalske lige

Glavni ljudi oko Sabelle su Julian Camino, Claudio Gugnali i Pablo Blanco (zadužen za fizičku pripremu). Svi rade na prikupljanju informacija i svako je zadužen za određeni aspekt.Analize u većini slučajeva rade Gugnali i Camino , kao i razgovore sa igračima u inostranstvu koje Sabella ne uspije obaviti.  

Za prijateljske susrete protiv Ekvadora i naše selekcije, Gugnali je  obišao dobar dio kandidata za odbranu iz Francuske te Italije. Također tri fudbalera iz zadnje linije argentinske selekcije koji su pozvani za ova dva prijateljska susreta, nastupaju u portugalskom šampionatu.Kada igraju protiv jednog protivnika obično Camino i Gugnali raspodijele posao na aspekte igre.

Tokom utakmice Camino je prisutan uglavnom na klupi uz Sabellu, a Gugnali odlazi na tribine kako bi odgledao utakmicu iz druge perspektive. U prikupljanju informacija uspostavljaju veoma dobre odnose i sa klubovima. Sabella često razgovara uživo sa trenerima klubova, interesuje ga dosta kako koriste igrača taktički u klubu, te način rada na treningu (kolektivni te način na koji igrač asimilira i odrađuje trening zadatke).

Često kada ide na putovanja uz njega bude i Pablo Blanco koji se upoznaje sa načinom rada na treningu, načinom implementacije fizičkih parametara u sedmičnom radu ekipe (mikrociklus), načinom na koji se igrač odmara odnosno rekuperira te kako podnosi putovanja (adaptacija i oporavak). Na osnovu toga kreiraju i plan oporavka igrača kada dolaze na okupljanje te način rada tokom boravka u nacionalnoj selekciji.

Mentaliziranje korištenjem socio-psihološkog pristupa

Što se tiče terenskog rada, Sabella preuzima na sebe glavni dio, rad na prioritetima vezanim za kolektivni performans tima. Gugnali te Camino ulaze kako bi implementirali određene aspekte za igrače pojedinačno te  kako bi doveli do što boljeg nivoa kolektivnu igru. Camino je posebno vrlo detaljan i aspekte prekida uvježbava do najmanjeg detalja.

U zadnje vrijeme Sabella je prije svega dao prednost defanzivnom radu. Tako je na proteklim treninzima prije zadnjih kvalifikacionih utakmica radio na koordinaciji unutar zadnje linije te koordinaciji defanzivnog rada zadnje linije i veznog reda. Za to vrijeme su Camino i Gugnali vježbali aspekte brze i efikasne finalizacije sa napadačima.

Dosta rade na unutarnjoj koheziji u argentinskom nacionalnom timu. Stalno su u vezi sa igračima te na okupljanju dosta organiziraju grupne razgovore. Nastoje da ojačaju tu identifikaciju igrača sa nacionalnim timom te na taj način da povećaju i nivo zalaganja. Sabella je veliki simpatizer Marcela Bielse i od njega je i „pokupio“ zahtjeve da svaki igrač mora učestvovati u realizaciji defanzivnih zadataka. Konstantno insistira na što većem intenzitetu u defanzivnoj igri.

Često analizira i stvari sa sociološkog aspekta. Prati i generalne trendove ponašanja u društvu te na osnovu toga pravi strategiju za kreiranje kohezije nastojeći ispraviti neke negativne stvari koje društvo generalno imponira kao normu ponašanja.

Svojim igračima, nastoji kao prioritet predstaviti solidarnost te uvijek objašnjava kako je potrebna solidarnost unutar i van terena.Kada je u pitanju psihološka priprema i komunikaciona strategija, uvijek nastoji istaći kako imaju kvalitet ali izbjegava predstaviti svoju ekipu kao favorita prvog reda. Želi prebaciti pritisak na glavne konkurente.

Susret protiv izabranika Safeta Sušića će mu poslužiti da pokuša ispraviti vec uočene greške. Želi da igrači upoznavaju druge stilove i modele igre kako bi radio na ispravljanju grešaka te jačanju stvorenog modela igre.

Iako će Argentina igrati bez svog najboljeg igrača Lionela Messija, Sabella na raspolaganju ima dosta kvalitetnih igrača, te će ovaj susret sigurno biti veliki test za naše reprezentativce.

 

(Reprezentacija.ba)