Hrvatska je 2003. godine osvojila rukometno Svjetsko prvenstvo u Portugalu. U tom najvećem uspjehu rukometa Hrvatske sudjelovalo je nekoliko igrača porijeklom iz BiH, a zanimljivo dio stručnog štaba bio je i Irfan Smajlagić.

Današnji selektor Bosne i Hercegovine bio je pomoćnik Line Červara.

– Červaru nitko to ne može oduzeti, ali treba istaknuti da je on vodio stožer koji se sastojao od tri stručnjaka. Uz Červara tu su bili Irfan Smajlagić i Mirko Bašić – prisjetio se nedavno legendarni tv komentator Božo Sušec na gostovanju na HRT-u.

Prisjetio se kako je Smajlagića zapao najgori posao.

– Smajlagić je tada imao najgori zadatak. Njegova obaveza je bila i da provjerava igrače, da li su se na vrijeme vratili u sobe, drže li se obaveznog rasporeda, da trenira strogoću. – prisjetio se Sušec.

Otkrio je i šta smatra da je bio temelj uspjeha tog prvog uspjeha hrvatskog rukometa, još nakon srebrene medalje iz 1995. godine. Nije sve krenulo dobro, Hrvatska se na otvaranju osramotila protiv Argentine i Saudijske Arabije. Čak je i pomoćnik Bašić plakao pred igračima od sramote, te ih time probudio.

– Sve kockice su se poklopile. Červar je donio nešto novo, drugačije. Fizička sprema nevjerojatna. Vidio je u Italiji predavanje kondicijskog trener Chicago Bullsa. Pun znanja. Držao ih je našpanane, motivirane.

Smajlagić je rođen 1961. godine u Banjaluci. Nakon devet godina u Borcu, igra u Hrvatskoj i Francuskoj. Nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije od 1987. do 1992. godine nakon čega do 2000. godine igra za Hrvatsku. Kao trener vodio dakle bio je pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske, ali je vodio i U21 Hrvatsku, Egipat, RK Bosna, RK Zamet i ŽRK Lokomotiva Zagreb.

BiH naredni meč igra u subotu protiv Nizozemske.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16