Rukometna selekcija BiH večeras od 20,30 sati u SAP Areni u Mannheimu igra protiv Švedske duel prvog kola grupe E Europskog prvenstva.

BiH će ovo biti treći uzastopni nastup na EHF EURO, dok će Švedska igrati 15. put na prvenstvu Europe.

Rukometaši BiH je u kvalifikacijama za EURO zauzela drugo mjesto u svojoj grupi iza Slovenije, a ispred Crne Gore i Kosova.

Šveđani su osvojili prethodno prvenstvo i direktno se plasirali na EURO 2024. Selekcija Švedske je sa pet titula rekorder po broju osvojenih europskih prvenstava.

Šveđani su toliki favoriti da čak i nema kvota za pobjednika. Kladionica Meridian na dan meča nudi mogućnosti klađenja na hendikep i ukupan broj golova. Ponudu možete pogledati ovdje.

(Tekst sadrži promovisani sadržaj. Kladite se odgovorno! Klađenje je zabranjeno za osobe mlađe od 18 godina)

Švedska je u okviru priprema za EURO odigrala tri prijateljska meča te ostvarila isto toliko pobjeda.

Aktuelni šampioni Europe su dva puta bili bolji od Japana sa 43:23 i 42:30 te jednom od Ukrajine rezultatom 46:26.

BiH je odigrala četiri pripremna susreta i doživjela četiri poraza. Izabranici Irfana Smajlagića su izgubili od Češke sa 18:30. Prethodnih dana rukometaši BiH su igrali na Yellow Cupu te izgubili od Argentine sa 23:32, zatim od Švicarske 21:39 te Rumunije 19:29.

Selektor BiH Irfan Smajlagić:

“Očekivati od utakmice mogu jedino da igrači odigraju na svojoj razini, što stalno potenciram, da budu na maksimumu i posljedica toga će biti rezultat. Ne smijemo se zavaravati, znamo ko je Švedska. Bitno je da imamo kontinuitet kako igranja, tako i izdržljivosti, da se ne pada psihološki.

Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima, energetski, motivacijski, mentalno koliko smo spremno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre.”

Međusobni dueli:

Švedska – BiH 27:19 (Kvalif. za SP 2017)

BiH – Švedska 27:27 (Kvalif. za SP 2017)

Švedska – BiH 32:18 (EURO 2022)

Susret Švedska – BiH sudit će sutkinje Tanja Kuttler i Maike Merz iz Njemačke.

Utakmicu direktno prenosi Arena Sport.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16