Rukometaši Bosne i Hercegovine nisu se proslavili na turniru u Švicarskoj. Selekcija koju vodi Irfan Smajlagić prethodnih dana nastupala je na “Yellow Cupu” koji je trebao poslužiti kao generalna proba pred Evropsko prvenstvo, međutim ono što su Zmajevi pokazali ne ostavlja prostora za optimizam.

Porazi od Argentine (32:23), Švicarske (39:21) i u subotu od Rumunije (29:19) otkrili su mnogo problema u igri našeg nacionalnog tima, a razočaran onim što je vidio bio je i dugogodišnji, bivši, kapiten reprezentacije Nikola Prce kojem je ponajviše zasmetao manjak zalaganja pojedinih rukometaša.

– Gledao sam drugu utakmicu sa Švicarskom, nije izgledalo dobro, kao ni preostale dvije. Ne znam šta bih rekao. Boli me, neću reću nemoć naše reprezentacije, već nezalaganje. Kada gledaš kao navijaš, imaš utisak da svi razmišljaju – idemo ovo odigrati, pa kako bude. Tako ne može. Nema tog naboja, fali angažiranosti, borbe. Generalno je problem što se prelako upada u reprezentaciju. U moje vrijeme je bilo drugačije, bili smo klapa, ne znam kada se izgubilo sa 20 golova razlike – kaže Nikola Prce na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Foto: RS BiH

Reprezentativci će iz Švicarske direktno otputovati za Njemačku gdje se od 10. do 28. januara održava Evropsko prvenstvo. Sve utakmice naš tim će igrati u SAP Areni u Mannheimu, i to protiv Švedske, Nizozemske i Gruzije.

– Ako se bude igralo kao sada u Švicarskoj, nemamo šta tražiti. Puno ima igrača koji su dugo u reprezentaciji, a koji, bit ću direktniji, nisu pokazali ništa ili vrlo malo. Više treba vjerovati mladima iz lige, treba tražiti svježe snage. Mora se u narednom periodu puno toga promijeniti, pogotovo u pristupu. Niko od navijača neće zamjeriti igračima kada vide da se bacaju na loptu. Malo sam frustriran zbog ovih zadnjih nastupa. Gubili sa 2 razlike ili 18, imam osjećaj da je svima svejedno.

Otkrio je i od koga najviše očekuje u Njemačkoj.

– Skandinavci, standardno. Puno očekujem od Danske i Švedske, šansu iz prikrajka vreba i Norveška, a ne treba zanemariti ni Francusku i Španija. Iako je u reprezentaciji Španije na sceni smjena generacije, oni i dalje imaju dobru ekipu i stil koji ne mijenjaju. Nadomjestili su to mlađim igračima koji ranije nisu imali toliko veliku minutažu.

Nakon tri pripremne utakmice pred EURO 2024, Nikola Prce za Reprezentacija.ba komentariše ono što je vidio u našoj reprezentaciji

Legendardni Prce je već nekoliko godina na Kosovu, gdje osim što igra, također je i trener u klubu Besa Famgas.

– Ove godine malo će prvenstvo biti zanimljivije. Dobar tim je sastavio Rahoveci, možda i najbolji u ligi, a na polusezoni dobro se pojačao i Kastrioti. Bit će borba za prvo mjesto. I za kosovski rukomet je to dodatni plus, prvenstvo nije dosadno, zadnjih gotovo 10 godina je Besa osvajala prvenstvo. Čim krene sezona, znalo se da ćemo biti na vrhu. Sada će biti puno teže i samim tim puno izazovnije za mene – istakao je Prce na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Raspored utakmica BiH na EURO 2024:

11. januar: BiH – Švedska (20,30 sati)

13. januar: BiH – Nizozemska (18,00 sati)

15. januar: BiH – Gruzija (18,00 sati)

Plasman u narednu fazu izborit će dva najbolja tima iz grupe.

Svi dueli naše grupe igraju se u SAP Areni u Mannheimu.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16