Općina Centar danas je u Sarajevu dodijelila moderno uređen stan najboljoj bh. plivačici Lani Pudar, a ključeve su joj uručili načelnik Srđan Mandić i vijećnik Denis Challenger, saopšteno je iz Općine Centar.

Načelnik Mandić izrazio je zadovoljstvo što je Opština Centar dobila novu stanovnicu, našu zlatnu Lanu Pudar. 

Vrhunskim rezultatima koje je donijela u našu zemlju Lana nas je zadužila da pokažemo da cijenimo rad, trud, zalaganje i predanost. Zadovoljstvo nam je što će od danas Lana Pudar biti stanovnica opštine Centar.

Lana je građanka svijeta, a nama je privilegija da je ona odabrala za mjesto boravka u Sarajevu upravo opštinu Centar. Lana je našu zemlju u svijetu predstavila na najbolji mogući način, a najmanje što možemo učiniti zauzvrat je da joj omogućimo adekvatne uslove za daljnji napredak i trenažni proces“, poručio je Mandić.

Prošle godine je porodica Pudar uputila zahtjev za dodjelu stana Komisiji Općinskog vijeća Centar za poslove iz stambene oblasti. Tadašnji predsjednik Komisije, vijećnik Denis Challenger bio je i inicijator dodjeljivanja stana Lani Pudar, a prijedlog je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće Centar. 

Ovo je još samo jedan u nizu dokaza kojim je Općina Centar pokazala koliko cijeni uspješne sportiste iz cijele BiH i koliku podršku pruža sportistima.

Veliko hvala Općini Centar i načelniku Srđanu Mandiću i svima koji su dali svoj doprinos da se ovaj stan uredi. Čast mi je i zadovoljstvo kada vidim koliko ljudi i koliko ova Općina cijeni uspjehe koje sam ostvarila. Stan će mi biti od velikog značaja za ugodan boravak u glavnom gradu tokom trenažnih procesa“, poručila je Pudar.

Stan od 78 kvadratnih metara prije uručenja ključeva prošao je kroz kompletnu rekonstrukciju.

Naša Lana je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, dvije srebrene i dvije bronzane medalje.

Učestvovala je na 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine te postigla šest rekorda, dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu Svjetskog juniorskog prvenstva. 

Zahvaljujući našoj sireni iz Mostara, himna Bosne i Hercegovine je postala uobičajena melodija na svim značajnijim plivačkim takmičenjima u Evropi i svijetu. I s novim stanom, nema sumnje da će joj uslovi biti lakši, a rezultati još bolji.

(Reprezentacija.ba)