Krajem jedne i početkom druge godine, rukometaši u reprezentativnim selekcijama su itekako aktivni. Razlika je samo u takmičenjima. Ovaj put “Zmajevi” se pripremaju za Evropsko prvenstvo koje će se održati od 10. do 28. januara, a kao generalna proba pred nastup u njemačkom Mannheimu bit će sudjelovanje na respektabilnom turniru u Švicarskoj.

Ozračje u i oko reprezentacije je danas daleko na većem nivou. To je nedavno izjavio i član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Kenan Magoda podsjetivši kako prije godinu dana nisu imali svoje kancelarije, niti selektora, a danas se već priča o Evropskom prvenstvu. Mnogo je posla pred Irfanom Smajlagićem i njegovim izabranicima narednih dana.

Šta može naši rukometaši ponuditi na Evropskom prvenstvu, tema je o kojoj smo razgovarali sa proslavljenim golmanom Enidom Tahirovićem koji je, kao i obično, bio otvoren do kraja.

– Imat ćemo dovoljno vremena da poradimo na uigravanju nekih stvari, što u odbrani, što u napadu. Ima tu na spisku novih imena koji nisu bili prisutni u posljednje vrijeme, sasvim zasluženo, a drago mi je što smo ponovo na kvalitetnim turnirima kao nekad. Ovaj u Švicarskoj će nam doći savršeno za uigavanje i dat će svakako sliku na koga i koliko možemo računati. Još samo da nas zaobiđu povrede – kaže Enid Tahirović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Prvi meč bh. rukometaši na Evropskom prvenstvu igrat će 11. januara protiv Švedske. Dva dana kasnije igraju protiv Nizozemske, a 15. januara protiv Gruzije.

– Velika je stvar što smo po prvi put žrijebani iz tog trećeg šešira. Samo igranjem protiv najboljih možemo napredovati i vidjeti gdje smo kao selekcija u evropskom rukometu. Drugi krug? Osim Nizozemske i Švedske koje su rejtingom daleko ispred nas, dobili smo za protivnika Gruziju i smatram da nam fokus najviše treba biti upravo na toj utakmici koju, vjerujem, možemo pobijediti i osigurati sebi dodatne utakmice. Važnu ulogu će davati prednost igrača. Bitno je da idu do svog maksimuma.

Tahirović upravo Šveđane vidi kao kandidate za medalju u Njemačkoj.

– Suvišno je bilo šta pričati o kvaliteti Švedske. Za mene spadaju među kandidate za medalju zajedno sa Norveškom, Francuskom,  Španijom i Danskom koja je za mene ujedno i najveći favorit. Ostale selekcije nemaju velike šanse. Niti Hrvati niti Nijemci. Iako Nizozemska dolazi bez najboljeg igrača, svejedno mi još uvijek ne posjedujemo dovoljno kvaliteta da im možemo pomrsiti račune i mali su izgledi za iznenađenje. Ma, koliko to želio…

Pohvalio je i medijske istupe selektora Smajlagića.

– Polako se nazire to što želio s reprezentacijom. Sjetimo se da su prošle kvalifikacije krenuleloše porazima od Slovenije i Crne Gore, ali nastojao je da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji. Tako se i potrefilo. Sviđaju mi se njegove izjave u kojima nema mjesta za euforiju. Treba biti realan. I da prođemo u drugi krug, uslijedit će prejake utakmice, a upravo u njima nije bitno što ćemo izgubiti već šta ćemo iz toga izvući. Nedostaje nam iskustva. Dugo nismo imali šansu da igramo četiri-pet utakmica na najvišem nivou i u tako kratkom roku – podvukao je Enid Tahirović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Raspored utakmica BiH na EURO 2024:

11. januar: BiH – Švedska (20,30 sati)

13. januar: BiH – Nizozemska (18,00 sati)

15. januar: BiH – Gruzija (18,00 sati)

Podsjetimo, naša reprezentacija će sve utakmice igrati u SAP Areni u Mannheimu. Plasman u narednu rundu izborit će dva najbolja tima iz grupe.  

(Reprezentacija.ba)