Nekada internacionalni trener, selektor, te uposlenik Fudbalskog saveza BiH Senad Kreso, danas u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelne teme u bh. fudbalu.

Dotakao se aktuelnih dešavanja u FK Željezničar koji je ušao u partnerski odnos sa fudbalskim projektima Saudijske Arabije.

“Zadnjih godina iz Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) odašilju se u svijet poruke sportskog, tačnije fudbalskog sadržaja: ‘Biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu bi bilo vrlo značajno za Saudijsku Arabiju.’ Tu se misli na organizaciju Svjetskog prvensta 2034 godine. I dobili su ga.

Poduzeli su dosta toga zadnje dvije godine, a ono što je vidljivo je angažovanje u domaćem prvenstvu Ronalda, svjetsku fudbalsku zvijezdu, a zatim i ostale iskusne svjetske fudbalere. U kampanji su između ostalog i raznorazni razvojni programi čiji je cilj bolji razvoj i unapređenje saudijskog fudbala i mladih talentovanih saudijskih fudbalera.

U taj jedan od razvojnih programa uključen je italijanski velikan Juventus, ali i sarajevski Željezničar. Potpisani su sporazumi, ugovori i vjerovatno još nešto. Prije toga Željo je za početak angažovao mladog fudbalera Saudijca Al Jabear (preko zagrebačkog Dinama) i nedugo poslije smjene Nermina Bašića, šef struke je postao također Saudijac Abdulhakeem Al-Tuwaijri.

Zatim je 11. decembra potpisan sporazum između FK Željezničar i saudijskog programa Future Falcons. Tako je i formalno ozvaničena saradnja između kluba i razvojnog programa Fudbalskog saveza Saudijske Arabije (SAFF). To isto SAFF je potpisao sa italijanskim Juventusom.

FK Željezničar je već duži period u krizi koja ga razara i to je najvidljivije ove sezone.

Ovaj renomirani klub sa stogodišnjom tradicijom je poslije ovosezonskih 18 kola u veoma ozbiljnoj situaciji. Pri dnu je tabele PL BiH. Traži se spas iz ove situacije. Kako je FK Željeznicar bitan za bh. fudbal i naravno za sarajevski fudbal, bh. sportska javnost, a prije svega pristalice Želje su se pitale šta se to sve dešava u klubu.

Otkud iznenada ova saradnja sa državom iz arapskog svijeta? Naravno, prvo na šta se pomisli su finansije tj. “ubrizgavanje dolara” u klub da bi se stabilizovala finansijska situacija.

U Želji vezano za saradnju sa Saudijcima, kažu: ‘Ovaj koncept pruža snažnu platformu za razvoj igrača i trenera te predviđa saradnju na selekciji, probne nastupe, zajedničke turnire i pripreme timova kao i saradnju na drugim poljima’.

Saudijci su zadovoljni ovim ugovorom i kažu između ostalog: ‘Cijenimo krucijalnu saradnju sa FK Željezničar u razvoju naših mladih igrača, obzirom da se naš program fokusira na nogometne vještine kao i na razvoj ličnosti kroz treninge i kontinuiranu edukaciju’.

Ovo ‘naših mladih igrača’ me zbunjuje. Je li riječ ‘naših’ podrazumjeva mlade Saudijce ili i Željinu djecu.

Dalje se kaže da ‘Ovaj koncept pruža snažnu platformu za razvoj igrača i trenera te predviđa saradnju na selekciji, probne nastupe, zajedničke turnire i pripreme timova kao i saradnju na drugim poljima.’

Je li tu potpada razvoj igrača Al Jabera i razvoj trenera Abdulhakeem Al-Tuwaijri?

‘Očekujemo da će prvi efekti ove saradnje na svim poljima biti vidljivi već tokom zimske prvenstvene pauze’, istakao je predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar Jusuf Tanović.

Juventus je također potpisao tehnički sporazum sa programom Future Falcons Fudbalskog saveza Saudijske Arabije. Kažu, cilj je stvaranje fudbalske izvrsnosti i razvoj novih talenata. Ovo Juventus sa lakoćom može podnijeti jer sigurno neće zadirati u prvi tim.

Tamo u Juventusu male su šanse za igrace slične Al Jaberu ili treneru početniku Abdulhakeem Al-Tuwaijri kao što im je to omogućeno u Željezničaru.

Uvažavajući riječi predsjednika Upravnog odbora FK Željezničar vjerovatno ćemo već na proljeće vidjeti rezultate saradnje FK Željezničar i Fudbalskog saveza Saudijske Arabije.”

(Reprezentacija.ba)