Trener, selektor, te uposlenik Fudbalskog saveza BiH Senad Kreso, danas u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelne teme u bh. fudbalu.

Evo se zna naš protivnik u polufinalu baraža. To je Ukrajina. Fa FIFA listi su 22. a mi 64. Sa Ukrajinom smo igrali prije dvije godine, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Tamo 1:1, a u Zenici izgubili 2:0.

Poslije izvlačenja parova za baraž svi se slažu da smo dobili najtežeg protivnika, a jedina dobra stvar je da igramo kući. Na selektoru je da uz podršku saveza dobro pripremi ekipu za baraž. Kako će je pripremati to je malo nejasno jer do marta 2024. UEFA nije planirala termine za prijateljske utakmice.

Četiri utakmice koje je selektor vodio ne bude nadu, ne samo zbog loših rezultata u tri zadnje utakmice nego jednostavno igrači na terenu se nisu ponašali onako kako se očekuje od njih.

A šta je razlog?

Jedan je “nivo trke” kako reče selektor. Mislim da je dosta tome doprinjelo i nesnalaženje Save Miloševića kao selektora posebno na zahtjevnoj utakmici protiv Portugala i “teškoj” utakmici protiv Luksemburga. “Bit će neophodno da popravimo brojne stvari ukoliko želimo na kraju da ostvarimo zacrtani cilj”, kaže Savo Milošević. Logična izjava pogotovo poslije katastrofalnih rezultatima u ovim zadnjim kvalifikacijama.

Međutim pitanje svijh pitanja – KADA I KAKO bez test utakmica koje su nama itekako potrebne?

UEFA u svome kalendaru nema termine za prijateljske utakmice do marta 2024. To će biti veliki problem pogotovo što je selektor najavio brisanje nekih imena koja po njemu nisu zadovoljili u ove četiri utakmice koje je on vodio.

Na roster koji je selektor Milošević zatekao ubacio je petoricu novih igrača koja su (bi) trebalo da pojačaju kvalitetu našeg A tima.

To su Tabaković (29 godinaina, jedan nastup), Gojković (29 god, četiri nastupa), Zolotić (30 godina, jedan nastup), Bašić (21 godina, jedan nastup) i Mujakić (26 godina, dva nastupa) i oni su prvi put nastupali za A tim kod selektora Miloševića.

Osim mladog Bašića, ostala četvorica su iskusni fudbaleri, ali sa malim brojem utakmica za A nacionalni tim.

Također imamo grupu starijih igrača koji su pozivani ali imaju vrlo malo ‘u nogama” nastupa za A tim.

To su Rahmanović (29 godina, sedam nastupa), Ziljkić (28 godina, dva nastupa), Bilbija (33 godine, šest nastupa), Hajradinović (27 godina, devet nastupa).

Selektor je poslije kvalifikacionih utakmica za Reprezentacija.ba rekao: “Neki igrači su nezainteresovani i ne žele iz zone komfora” !!??

Kada objavi spisak, saznaćemo koji su to igrači.”.

(Reprezentacija.ba)