Španski teniski portal, Canaltenis.com, pisao je o bh. teniseru Damiru Džumhuru.

U uvodu su naveli da Damir Džumhur dolazi iz zemlje sa malom teniskom tradicijom, ali se posljednjih godina uspio etablirati među elitom muškog tenisa. Potom su napisali 10 zanimljivosti o Damiru.

Dom i porodica

Džumhur je rođen 20. maja 1992. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. On je sin Nerfida, profesora tenisa, i Zanete. Ima i brata po imenu Zlatan. 

Teško djetinjstvo

Bosanac je rođen samo mjesec dana prije izbijanja rata. Sukob je trajao od 1992. do 1995. godine i imao je ozbiljne posljedice po građane te zemlje.

Počeci u tenisu

Rat je doveo do bombardovanja teniskog kluba u kojem je njegov otac predavao. Tamo je Džumhur počeo igrati tenis sa pet godina. 

Idoli iz djetinjstva

Bosanskohercegovački teniser je u djetinjstvu imao dva idola: Australijanca Patricka Raftera i Švajcarca Rogera Federera.

Još jedan sport

Džumhur se u djetinjstvu okušao u drugim sportovima poput skijanja i fudbala, ali je na kraju odlučio da se u potpunosti okuša u tenisu.

Prošlost u glumi

Osim što se okušao u drugim sportovima, Džumhur ima i glumačku prošlost. Učestvovao je u dva filma, “Grbavica”, kao statista, i jednim pod nazivom Mordersicher Frieden.

Fudbal

Osim što je kao mali okušao sreću kao fudbaler, Džumhur je zadržao svoju strast i prati domaći klub FK Žejezničar.

Studije

Džumhur ima još jednu nepoznatu stranu, a to je njegova druga strast: učenje. Bosanac je pohađao Univerzitet u Sarajevu i studirao političke nauke.

Povrede

Jedna od velikih karmi bh. igrača bile su povrede. Tokom 2019. godine patio je od bolova u leđima, stomaku, ramenu i stomaku, što je umnogome otežavalo njegov plasman. 

Dostignuća u tenisu

Bosanac je tokom svoje karijere ostvario velike teniske uspjehe. Bio je Top-30 nakon što je bio šampion ATP-a u Antaliji 2018. Također je pobijedio Rafu Nadala na ATP Mastersu 1000 u Majamiju 2016.

(Reprezentacija.ba)