Večerašnji gosti u emisiji Plenum na Federalnoj TV su Savo Milošević, Marko Topić, Adnan Džemidžić i Edin Isanović koji govore o krizi reprezentacije BiH.

Najzanimljivije je što je najavio da će povećati komunikaciju unutar igrača između okupljanja, ali i što je najavio kako će BiH u martu igrati dosadan fudbal, u skladu sa onim što možemo i ne možemo.

U uvodu je selektor Milošević govorio o Ukrajini, a potom o svom kriteriju za poziv u reprezentaciju.

“Protivnik je najteži od ovih 12 koji su bili tamo, to je što je. Historija se ponavlja kada je u pitanju sreća u baražu. Jak protivnik, ali ne možemo reći da je u rangu Portugala. Uz to igramo domaću utakmicu što je na neki način prednost, nema kukanja.

Imam svoje lične kriterije, ali imate što je kriterij koji mora zadovoljiti neke stvari kada je u pitanju fudbalski savez, svaki fudbalski savez. U pitanju je nacionalni tim, moraju imati adekvatan odnos prema dresu, grbu i državi, to je uopštene stvari. Ja kada selektiram u klubu, ali i u reprezentaciji gdje je malo komplikovanije, igrač mora imati jednu od tri stvari, brzinu ili da brzo razmišlja ili da svojom igrom ubrzava igru svog tima. To su tri parametra koja ozbiljni klubovi gledaju kada biraju igrača.

Nismo po kvalitetu da se poredimo sa nekim od ranije ekipa, ali imamo dovoljno kvaliteta da napravimo rezultat u baražu. Najveći minus je što fali te brzine, pogotovo kada se nađemo nasuprot ozbiljnih ekipa koje imaju ekstremnu brzinu. To se nadoknadi zajedništvom na terenu, dobrim odnosnom i sa više od 100% angažmana”, kazao je Milošević, a potom govorio o proteklom okupljanju.

“Na osnovu mog iskustva onog što sam zatekao, bila je neka ideja da je ovoj ekipi potrebna neka svježa krv. Ako želite da osvježite ekipu morate da promijeniti neke igrače, mediji su to zahtijevali, ali nisam to zbog njih uradio, bilo je neophodno da se neke stvari promijene. Moj posao je da najbolje pripremim tim za mart, na osnovu onoga što sam vidio jasno mi je kako trebamo igrati u martu, sigurno da možemo uraditi nešto u martu. Bez obzira na atmosferu u javnosti bilo bi jako dobro da priču o kvalifikacijama stavimo po strani do marta, nephodna je podrška.

To nisu loši momci, ima nekih koji nisu spremni da izađu iz zone komfora, neki su vaspitani vani, nemaju taj osjećaj koji imaju osjećaj koji su rođeni ovdje, ali to su sve dobri momci i profesionalni. Imaju velikih psihološki problem, to je dio našeg posla, ali i vas medija i navijača da damo podršku momcima kada je u pitanju baraž”, rekao je Milošević.

Potom je Marko Topić postavio nekoliko pitanja o pozivima igračima za prethodno okupljanje, a selektor Milošević je istakao da svako ima svoje mišljenje i da će uvijek biti ljudi koji su ili nisu za određenog igrača.

“Ja nisam ovaj put pozvao najbolje zato što nisu mogli. Treba zvati najbolje, koji su najbolji? To se ne možemo složiti, na osnovu iskustva koje imam, a imam puno iskustva u fudbalu, ne kažem da sve znam, ja bih najradije za ovo okupljanje zvao najbolje i vjerujem da ne bi pogriješio, ali splet okolnosti je bio takav, koga nema – nema. Nadam se da će svi najbolji igrači biti spremni i zdravi u martu, oko toga se možemo složiti otprilike ko su najbolji”, riječi su selektora koji je potvrdio povratak Anela Ahmedhodžića.

“Mislim da smo napravili dogovor. Računam na njega u martu, vjerujem da će biti zdrav, imao je povredu, a ako bude zdrav moći ćemo računati na njega.”

O pripremama za mart, Savo je kazao sljedeće:

“Jedino što možemo je da napravimo komunikaciju sa većinom igrača na koje računamo u martu, s većinom planiram i da se vidim i da im predstavim neki sistem i model igre, svakom od njih da objasnim ulogu u timu. Imam ideju kada se odlučim za definitivni spisak da i njihova komunikacija bude malo veća, da se čuju međusobno s vremena na vrijeme, barem jednom sedmično, da napravimo malo bolje razumijevanje među njima. Psihološki bi moralo da se nešto uradi, ali to je teško jer ih nećemo vidjeti zajedno do marta. Mi mižemo, ja kao selektor, da probamo da dopremo do njih i da poboljšamo komunikaciju i da im kažemo šta želimo u martu”, istakao je selektor i za kraj dodao:

“Ja ću biti još jedan u nizu selektora koji će otići, ali ovi momci trebaju podršku i medija i navijača. Ponovit ću, to su dobri momci, zaslužuju podršku, Bosna nema bolje, moramo im dati podršku.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16