Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH Fuad Čolpa za Reprezentacija.ba portal najavio je da će do kraja sedmice Bosna i Hercegovina dobiti četvrtog selektora u posljednjih godinu dana, trećeg u kalendarskoj 2023. godini.

“Uglavnom, brzo će to biti, čekaju nas utakmice s Lihtenštajnom i Portugalom, treba objaviti i spisak…” rekao je Čolpa za naš portal.

Iako do sada nisu preuzeli odgovornost, sigurno da se FS BiH osjeća nelagodno, jer je protekla godina pokazala da izbor selektora nikako nije zadatak koji im ide od ruke, te da se ne snalaze u procjeni trenerskih kapaciteta i kompatibilnosti kandidata.

Situacija je u reprezentaciji ponovo apsurdna. Novi selektor će biti izabran manje od dvije sedmice pred okupljanje reprezentacije za nastavak kvalifikacija. Dakle, praktično kroz dan ili dva nakon imenovanja moraće objaviti spisak pozvanih igrača, bez vremena da upozna i skautira igrački kadar.

Ni ovaj selektor, kao ni tri prethodna neće imati nijedan prijateljski susret prije kvalifikacionih ispita.

Ipak nešto će biti drugačije, novi selektor će znati kako hvalospjevi i povjerenje koje će mu pri imenovanju javno izreći FS BiH vrijedi koliko i pogodak koji poništi VAR, i da može odletiti sa funkcije čak i odmah nakon dvije ili četiri utakmice. A to će sigurno ohladiti većinu renomiranih trenera od ideje da preuzmu Zmajeve.

Kako je otkrio Čolpa članovi Izvršnog odbora FS BiH će glasati za izbor novog selektora, ali se ne miješaju u listu kandidata koja će im biti stavljena na stol. To je kako kaže posao direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

“I ja čitam o imenima, vjerujte da nisam pretjerano upućen, sportski direktor je taj koji obavlja razgovore i koji će sve to prezentirati” rekao nam je Čolpa.

Mediji pišu o kandidatima Savi Miloševiću i Vedadu Ibiševiću, a jedino što je do sada zvanično potvrđeno je da je Misimović obavio razgovor sa Miloševićem. To je Milošević potvrdio za Reprezentacija.ba.

“Mogu potvrditi da je bilo kontakta sa Zvjezdanom Misimovićem. Moje lično mišljenje po pitanju toga je pozitivno. Znam da se reprezentacija nalazi u komplikovanoj situaciji, ali od izazova nikada nisam bježao. Uostalom, tu sam i rođen, nije mi stran fudbal u Bosni i Hercegovini niti generalno prilike u i oko reprezentacije” poručio nam je telefonski Milošević.

Za Reprezentacija.ba proteklih dana govorio je i Misimović.

“Kako je Kodro radio, teško je sad ocjenjivati poslije dvije utakmice i par treninga pod njegovim vodstvom, ali je činjenica da smo bili pod imperativom i da smo morali osvojiti šest bodova u posljednje dvije utakmice. Na kraju smo izgubili šanse da kroz kvalifikacije odemo na Euro i to je vjerovatno presudilo. Sigurno je da ovo niko nije priželjkivao. Idemo dalje…

Misimović, kao niko drugi iz Saveza nije rekao kakav profil selektora se sada traži za BiH, ni kakvi će ciljevi biti stavljeni pred njega – da li će to biti plasman na EURO 2024 kroz baraž ili dugoročna izgradnja nove generacije reprezentacije za neke naredne cikluse. Prema do sada viđenom, nije iznenađenje ako se predstavi neki potpuno novi cilj u odnosu na one spominjane tokom protekle dvije godine.

Biće ovo intenzivna radna sedmica za vrh FS BiH.

BiH kvalifikacije nastavlja 13. oktobra gostovanjem u Lihtenštajnu.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16