Meho Kodro više nije selektor BiH! Mostarac je na kormilo sjeo prije mjesec i pol zamijenivši Faruka Hadžibegića, a na kraju ni njegovo imenovanje nije donijelo naročito velike promjene. Epizodu je završio s pobjedom protiv Lihtenštajna i porazom na Islandu kojim je naš nacionalni tim izgubio sve šanse da se kroz kvalifikacije domogne plasmana na Evropsko prvenstvo.

Na ovaj način samo se nastavila svojevrsna kriza u reprezentaciji, a pitanje koje trenutno javnost najviše interesuje je – ko će doći na Kodrino mjesto? Po običaju, glavni kandidat spominje se Vahid Halilhodžić koji je nebrojeno puta dosad dao do znanja da nema namjeru voditi Zmajeve iz dobro poznatih razloga. Pogotovo s ljudske strane ne bi to sada uradio Kodri. 

O najaktuelnijim pitanjima za Reprezentacija.ba govorio je Zvjezdan Misimović.

– Vaha na klupi reprezentacije? Predsjednik je najavio da će se sastati s njim, detaljnije na tu temu nismo pričali. Svi znamo o kakvom se stručnjaku radi, koliko je zemalja odveo na Svjetsko prvenstvo, tako da je suvišno o njegovim kvalitetama bilo šta reći. Ništa nije nemoguće. Ima tu više faktora, vidjet ćemo, najbolje da sačekamo par dana – odgovorio nam je direktor “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici Komiteta za hitnost N/FSBiH nije usvojen izvještaj Kodre. Koliko je to dobra odluka za budućnost reprezentacije, tek će se pokazati.

– Ugovorom je definisana odredba da ako izvršni organ Saveza ne usvoji izvještaj selektora, isti se jednostrano raskida. Na kraju je do toga i došlo. Kako je Kodro radio, teško je sad ocjenjivati poslije dvije utakmice i par treninga pod njegovim vodstvom, ali je činjenica da smo bili pod imperativom i da smo morali osvojiti šest bodova u posljednje dvije utakmice. Na kraju smo izgubili šanse da kroz kvalifikacije odemo na Euro i to je vjerovatno presudilo. Sigurno je da ovo niko nije priželjkivao. Idemo dalje…

Mnogi pozivaju na potpuni reset u reprezentaciji, nova imena… Jedan od onih koji bi definitivno podigao kvalitet je Haris Tabaković koji rešeta mreže u dresu Herthe.

– U kontaktu sam s njim. Krenuli smo u tu proceduru, voljan je da igra za Bosnu i Hercegovinu i mislim da nam može pomoći. Čeka se još jedan papir iz Švicarske kako bi mogao promijeniti sportsko državljanstvo. Ne vjerujem da će se papirologija uspjeti završiti do narednih utakmica, ali u novembru možemo računati na njega.

Dotakao se i “slučaja Ahmedhodžić”.

– Što se tiče Anela, čuo sam se i sa njim, razgovarali smo. I opet ćemo kada sve ovo prođe. Ma, vidite, on je igrač koji igra srcem za reprezentaciji i naravno da ga trebamo. Siguran sam da tu neće biti problema. Svjestan je i on da je pogriješio, postoje neke ‘obaveze’ prema reprezentaciji kojih se treba pridržavati, ne samo on nego svi. Ponavljam, pričat ćemo ponovo, kako nam se takve stvari ne bi više ponavljale, dodao je Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16