Trener u omladinskim kategorijama FK Željezničar, a nekada reprezentativac BiH Sanel Jahić (41) dao je svoj komentar na situaciju našoj A selekciji u razgovoru za Raport.ba.

Nakon godinu dana u Željezničaru Jahić od 2017. godine ne igra fudbal. Za A reprezentaciju igrao je 23 puta i jednom pogodio.

“Što se tiče rezultata, oni su katastrofalni. Šta ćemo očekivati ako izgubimo od Luksemburga i Islanda? Kvalifikacije smatram katastrofalnim i neuspješnim.

Ekipa se podmladila, ali previše očekujemo od nje. Imamo dobrih igrača, ali kao ekipa smo vrlo prosječna što smo i pokazali. Razočaran sam kao građanin i navijač i igrač koji je igrao za reprezentaciju.

Šta treba dalje, ne znam. Kad se bude Džeko oprostio, ne vidim svijetlu tačku.

Realno, gore uvijek može, ali mi smo dotakli dno. Doživjeli smo potpuni krah. Mi smo ipak neka reprezentacija koja ima dosta navijača. Imali smo uvijek dobrih igrača.

Ne kažem da se trebamo uvijek plasirati na veliko takmičenje, ali barem se trebamo boriti za to mjesto. Mi smo sad došli u situaciju da se više ne možemo ni boriti. Slijedi nam baraž. Neka nam je tamo Bog na pomoći”, priča Jahić za Raport.ba

“Mi smo igrali srcem, a ovi dana dolaze reda radi”

Zanimalo nas je njegovo mišljenje koje su osnovne razlike između ove sad reprezentacije i one njegove generacije u kojoj je igrao od 2008. i 2012. godine.

“Ja sam igrao za reprezentaciju gdje je bio neki duh unutar ekipe. Imali smo selektora koji je uvijek bio tu za nas. Igrali smo srcem.

Ginuli smo jedan za drugog. Ne kažem da smo uvijek igrali dobro, ali igrali smo srcem. Jedina mana nam je što smo dva puta igrali baraž s Portugalom”, prisjetio se 41-godišnji Jahić.

Za pojedince iz današnje generacije ima osjećaj da na okupljanja dođu ‘reda radi’.

“Kad gledam jednog Krunića kako igra u Milanu i kako igra u našoj reprezentaciji, to je velika razlika. On igra prvu postavu u Milanu, to nije mala stvar, nije to lako izboriti.

On treba biti nosilac ekipe. Ne treba previše očekivati od jednog Pjanića koji je otišao u ligu UAE zbog novca, to se zna. Nivo igre u toj ligi je amaterski. On je dao puno za BiH, ali u ovom trenutku ne može dati koliko mi možda očekujemo”, tvrdi Jahić.

Foto: FK Željezničar

Sistem igre vidi kao jedan od problema.

“Mi stalno mijenjamo selektora. Igramo neki sistem sa tri igrača pozadi. Kako ćemo mi igrati taj sistem kad nam se ne zna koji je štoper sporiji od sporijeg.

Igramo neki otvoreni fudbal i posjed, ali mi to ne možemo igrati, posebno ne protiv Portugala. Ne možemo im parirati u tome. Mi moramo igrati drugačije protiv različitih protivnika.”

O slučaju Ahmedhodžić:

“Zašto on nije došao, ja to ne znam, ali ako je klub poslao izvještaj da je povrijeđen i da mora sanirati povredu… Što se mene tiče, nije bilo onda ni bilo potrebe da dolazi.

Što će dolaziti? Da ga pregleda naš doktor? Kao da u Engleskoj nisu sposobni za to. Poslali su i dokumentaciju.

Možda ja griješim… To je dijete koje je moglo igrati za Švedsku, ali odabralo je našu reprezentaciju. Šteta da izgubilo takvog igrača. To je naš najbolji igrač uz Džeku”, smatra Jahić.

“Sad što je igrao protiv Tottenhama, to je već drugo. Imao je 15 dana da sanira povredu”, dodao je.

“Ko nama bira igrače?”

Jahić ide i korak dalje pa se osvrće i na izbor igrača koje koristimo.

“Najlakše je zamijeniti selektora i reći da je on kriv. Treba gledati sistem unutar Saveza. Ko dovodi te igrače?

Da li selektor bira igrače ili neko urgira? Naprimjer Saničanin, to je dobar igrač, nema šta. Ali,
on u Partizanu nije igrao godinu, a kod nas je igrao prvu postavu.

Ove dvije-tri utakmice je igrao jako loše. Svaki selektor gura isti sistem igre. Ja treniram djecu, ali ako vidim sistem koji ne funkcioniše, gledam da ga promijenim. Možda mi imamo tip igrača kojima ne odgovara ovaj sistem.

Kad vidim Kodrin spisak, meni nije jasno kako oni to biraju.

Ovaj mali Dedić je veliki potencijal, a mi nemamo dubinu. Što ga ne probaju po desnom krilu, on je jedini koji može da probija. Imamo igrača, ali ne znam šta se dešava.

Nastavak intervjua pročitajte na Raport.ba na ovom linku.

(Reprezentacija.ba)