U većini bh. klubova ovog ljeta ‘mercato’ je aktivan. Sa znatno drugačijim rosterom u narednu sezonu ući će u Tuzla City čije redove je pojačalo nekoliko novih fudbalera, a naročito je zanimljivo pojačanje na golmanskoj poziciji.

Uz Tarika Abdulahovića je plavo-bijeli dres zadužio i 194 centimetra visoki Eldin Lolić koji u Premijer ligu BiH stiže iz Italije. Nakon što je ponikao u St. Ettieneu, mladi golman rođen u Lyonu je prethodne dvije godine proveo u Cagliariju gdje je nekoliko utakmica prvog tima odgledao i s klupe za rezervne igrače.

Pored nekoliko ponuda iz Italije na kraju se ipak odlučio za Tuzla City, ponajviše zahvaljujući porodičnim vezama sa Husićima, a cilj mu je da kroz nastupe u domaćem prvenstvu skrene i pažnju selektora reprezentacije BiH. Najprije one do 21 godinu.

– Tuzla City za mene nije nepoznanica, pratio sam našu ligu i ranije, tako da znam da se radi o jednom od najboljih klubova u BiH. Još početkom juna kada sam došao ovdje na odmor bilo je nekih ‘signala’ da bi se mogao pridružiti, pogotovo jer sam tražio sredinu u kojoj ću dobiti minutažu, a Premijer liga mi je bila zanimljivija, recimo, od italijanske Serije C, objašnjava talentovani Lolić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Kaže, dogovor sa Tuzla Cityjem je postigao za 20 minuta. U Azmira Husića i Ernada, koji mu je sin i ujedno sportski direktor kluba, ima maksimalno povjerenje.

– Zadnjih godina prvenstvo u BiH je sve kvalitetnije. Dolaze dobri igrači, igrači koji su igrali u velikim klubovima, tako da sam svjestan da neće biti lako. Ali, postavio sam ciljeve ispred sebe i vjerujem u to. Kroz partije u dresu Tuzla Cityja želim se izboriti za mjesto u mladoj reprezentaciji, dodaje.

Osvrnuo se i na epizodu u Italiji gdje je sazrio, kako mentalno, tako i kao golman. Biti dio Cagliarija je velika stvar, ističe.

Foto: Tuzla City

– U te dvije godine u Cagliariju uvjerio sam se kako je to biti profesionalni igrač. Za mene je to bilo sjajno iskustvo, najprije sam trenirao s prvim timom, učio jezik, a onda sam se takmičio u “Primaveri” gdje sam sakupio više od 20 nastupa. Iako smo izborili povratak u Seriju A, procijenio sam kako je najbolje da idem dalje, oni minutažu nisu mogli da garantuju, a meni je potrebno da više branim. U ovim godinama pogotovo.

O njegovoj karijeri brigu vodi Nermin Čengić zajedno sa Silvanom Martinom. Također Sarajlijom koji je u karijeri, između ostalog, zastupao Nemanju Vidića, Edina Džeku, Gianluigija Buffona…

– Kakav je Silvano? Haha, prije svega veliki čovjek, a onda i agent. Nermin nas je povezao i saradnja već, hvala Bogu, traje tri godine. Najvažnije je da svi gledamo u istom smjeru.

Zahvaljujući upravo Martini imao je priliku i da se upozna sa svojim golmanskim idolom Gigijem Buffonom. Opisao je i susret s legendom italijanskog fudbala.

– Ma, to je za mene jedan od najboljih golmana u historiji fudbala. Upoznali smo se tokom utakmica play-offa za ulazak u Seriju A, a ono što me iznenadilo, jeste to što je već znao preko Silvana mnogo toga o meni. Baš je normalan, pričao je kao da se znamo stotinu godina, a ne… Dao mi je i nekoliko savjeta za budućnost i na kraju smo razmijenili i dresove. Čuvam ga kao oči u glavi, haha.

Eldin Lolić van terena?

– Kada imam slobodno, kada nema treninga, obično idem u fitness i treniram privatno. Fokusiram sam puno na karijeru. A vrijeme najviše volim provoditi sa porodicom, riječi su Lolića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)