O počecima karijere Edina Džeke, za N1, govorio je Iso AHmetović, jedan od trenera iz Omladinske škole FK Željezničar koji je imao priliku trenirati Edina.

“Bila je šljaka na Grbavici, ali potrošena. Edin Džeko i ostali su bili standardni, dolazio je na treninge. Primijetilo se da ima golgeterske osobine, tehničke stvari dobro obrađene. To je moja prva ekipa koju sam pravio u Želji.

Prije mene na Čengić Vili je bilo malo betonsko igralište gdje je on igrao za jednu ekipu i tu je trener Jusuf Šehović primijetio Džeku i doveo ga u Želju. Radio sam dvije i pol godine sa tom generacijom. Bilo je tu još trenera, Jahić, Štilić, Memić i Osim…”, rekao je Ahmetović.

Poređenje sa najvećom svjetskom zvijezdom u tom trenutku?

“Na treningu sam odredio jednu ševu, tada je igrač broj jedan u svijetu bio Shevchenko. Džeko je bio kao lane, imao je neke pjegice, plavu kosu.

Neki penzioneri su gledali trening i ja sam okrenuo i rekao im “Ovo je novi Shevchenko, vidjet ćete”. Ja sam smatrao to, nikada nije imao nekih povlastica. Svojim znanjem i treninzima se izborio za ovo. gazio je, išao, trenirao, slušao. Upornost, rad i talenat”, izjavio je Ahmetović za N1.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)