Luka Garza (24) ovog ljeta će imati priliku da debituje za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Centar Minnesota Timberwolvesa u razgovoru sa selektorom Adisom Bećiragićem pristao se prikljuÄiti Zmajevima na pripremama za olimpijske pretkvalifikacije.

PokuÅ¡at će se nametnuti tokom treninga i prijateljskih utakmica, kako bi eventualno bio Älan naÅ¡eg nacionalnog tima na pretkvalifikacijskim susretima.

“Za mene i moju familiju je velika Äast da predstavljam zemlju u kojoj je moja majka roÄ‘ena. To je Äast koja ispunjava moje srce nemjerljivom radošću, moj san joÅ¡ od djetinjstva. Ne mogu doÄekati trenutak kada ću koÅ¡arkaÅ¡ki teren dijeliti sa saigraÄima iz reprezentacije i dati sve od sebe za trenera Adisa, struÄni Å¡tab i Bosnu i Hercegovinuâ€, kazao je Garza za stranicu KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH.

Ove sezone Luka Garza je upisao 28 nastupa u NBA ligi za Minnesotu te bilježio prosjeÄno 6,5 poena i 2,3 skoka. Prethodno je nosio dres Detroit Pistonsa, a zapažene partije ostvarivao je i u razvojnoj G ligi kao Älan Minnesotine filijale Iowa Wolvesa (prosjeÄno 29,8 poena).

Bio je i najkorisniji igraÄ (MVP) Next Up utakmice G lige, koja je okupila najbolje igraÄe ovog takmiÄenja.

Prije dolaska u NBA (izabran kao 52. pick na draftu), imao je impresivnu NCAA karijeru. Ekipa Iowa Hawkeyes povukla je njegov dres s brojem 55, u znak poÅ¡tovanja prema svemu Å¡ta je Garza uÄinio tokom igranja za ovaj tim.

Podsjetimo, okupljanje reprezentacije BiH zakazano je za 23. juli na Vlašiću.

Zmajeve od 12. do 20. avgusta oÄekuje pretkvalifikacijski turnir u Poljskoj.

Nalaze se u grupi B sa selekcijom domaćina, zatim reprezentacijama Mađarske i Portugala.

(Reprezentacija.ba)