Raiffeisen banka u svojoj matičnoj državi Austriji učestvovala je u izgradnji novog fudbalskog stadiona. Linz je nedavno dobio impresivnu “Raiffeisen Arenu”. Stadion je izgrađen u rekordnom roku od dvije godine, a tamošnji mediji pisali su kako je Raiffeisen banka učestvovala sa oko 70% sredstava, skupljenih kroz okupljanje investitora. Ostatak je pokriven od strane vlade Gornje Austrije, a model javno-privatnog investiranja još jednom se pokazao kao vjerovatno najbolji način izgradnje novih stadiona.

S obzirom na snagu i popularnost Raiffeisen banke u Bosni i Hercegovini, te ogromnu potrebu BiH za novom fudbalskom infrastrukturom, odlučili smo na razgovor sa ovu temu.

U ime banke, putem maila, na unaprijed dostavljena pitanja odgovorala je služba za marketing i odnose sa javnošću.

Raiffeisen banka je dugo u Bosni i Hercegovini. Kakvi su vaši utisci o trenutnom bankarskom tržištu u BiH, te da li ste zadovoljni dosadašnjom godinom?

Bankarski sistem u BiH, iz godine u godinu, dokazuje svoju važnost za ekonomski sistem države te svoju otpornost i spremnost na izazovne situacije, s kakvim smo se suočavali u proteklom periodu. Snažan regulatorni okvir, brza reakcija i saradnja regulatora na entitetskom nivou uz koordinisan mehanizam djelovanja, su rezultirali brzim saniranjem šokova na tržištu te stabilizacijom sektora u kratkom roku, što je rezultiralo još jednom uspješnom godinom za bankarski sektor. Ujedno, globalni poremećaji su nezaobilazan faktor i na lokalnom tržištu, ali je ohrabrujuća okolnost činjenica da bankarski sistem BiH, pored toga što je izrazito likvidan, u velikoj mjeri zatvoren.

Dakle, iza nas je uspješna poslovna godina tokom koje smo kao odgovoran bankar radili na tome da klijentima ponudimo inovativne proizvode i usluge kao dio podrške njihovoj transformaciji ka održivoj budućnosti, te održali snažnu tržišnu poziciju kao druga najveća banka na teritoriji BiH.

Okrenimo se temama koje su zanimljivije publici Reprezentacija.ba. Nedavno je u austrijskom Linzu sagrađen stadion “Raiffieisen Arena” u kojem je značajno učestvovala Raiffeisen Banka kroz model javnog-privatnog ulaganja. Savezna vlada Gornje Austrije je finansirala 30% novca, dok je ostalih 70% od ukupno oko 100 miliona eura finansirano od strane Raiffeisen banke – kroz zajednički investicioni program sa klijentima banke. U Bosni i Hercegovini postoji ogroman interes za sportskom infrastrukturom. Da li Raiffeisen banka ima u planu slične projekte u BiH? Da li postoje pravne prepreke za javno-pravno investiranje?

Kada je riječ o javno-pravnim partnerstvima, činjenica da u našoj zemlji ne postoji jedinstvena zakonska regulativa predstavlja ograničavajući faktor, obzirom na to da se takvi projekti mogu realizovati samo u pojedinim dijelovima koji imaju takvu regulativu. U skladu s navedenim, Banka u BiH trenutno nema u planu realizaciju sličnih projekata.

Raiffeisen banka je dokazani prijatelj sporta. U drugim državama je bila i danas je sponzor desetinama sportskih individualaca i ekipa. Koje sve pojedince, ekipe i organizacije Raiffeisen banka sponzoriše ili je sponzorisala u proteklim godinama u svijetu bh. sporta?

Upravo tako, Raiffeisen grupacija je istinski prijatelj sporta te pruža podršku tamo gdje je potrebno. Na lokalnom nivou, naše aktivnosti u domenu održivosti su pretežno usmjerene na udruženja koja rade sa djecom i osobama s posebnim potrebama. Ovakve organizacije podržavamo u više različitih kategorija, a jedna od njih je svakako i sport, te s ponosom možemo istaći da smo u proteklih pet godina podržali preko 50 projekata iz oblasti sporta. Neki od primjera su:

  • Savez udruženja slijepih građana Zeničko-dobojskog kantona – „Škola šaha i šahovski turnir za slijepu i slabovidnu djecu povodom Dana bijelog štapa“ 
  • Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini „Prvi za integraciju“ – stvaranje inkluzivnijeg sportskog i socijalnog okruženja za djecu i mlade sa posebnim potrebama
  • Udruženje Atletski klub osoba sa invaliditetom Novi Grad Sarajevo – „Razvoj atletike za osobe sa invaliditetom“
  • Udruženje „Skijaški klub – Igman“ Sarajevo „Sretni dani na Igmanu – Nordijsko skijanje“ – obuka za djecu i omladinu sa posebnim potrebama

Kakvi su planovi Raiffeisen banke u BiH za preostale kvartale 2023. godine??

Kada je riječ o poslovanju Banke i u narednom periodu ćemo pratiti izazove tržiša, kako lokalno tako i globalno uz nastojanje da nastavimo kontinuirano unaprjeđivati naše usluge kako bismo na adekvatan način odgovorili na savremene zahtjeve naših klijenata. Ostajemo posvećeni našoj strategiji održivosti koja je usidrena u naše korporativne vrijednosti, te nastavljamo realizaciju brojnih značajnih aktivnosti u oblasti ESG-a, kako u segmentu održivog finansiranja klijenata tako i dijelu doprinosa zajednici kroz finansijsko opismenjavanje posebno mladih te podršku projekata koji su fokusirani na osjetljive segmente društva.

(Reprezentacija.ba)