LASK Linz će u petak utakmicom protiv Austria Lustenau otvoriti novi stadion.

“Raiffeisen Arena” ponos je cijele Gornje Austrije, regije čija je Linz prijestolnica. Regije u kojoj su Bosanci i Hercegovci najveća “manjina”, nakon domaćih Austrijanaca.

Stadion od 20.000 sjedećih mjesta napravljen je za dvije godine, te će omogućavati odigravanje utakmica i po najvišim UEFA kriterijima.

Za nas u Bosni i Hercegovini uvijek je zanimljivo saznati – koliko to sve košta i kako se finansira.

Izgradnja stadiona je koštala između 100 i 105 miliona eura. 30 miliona eura osigurala je vlada Gornje Austrije, koja bi se po nivou možda mogla usporediti nekim nivoom vlasti koji je između vlade Federacije BiH i npr. vlade Kantona Sarajevo.

Ostalih 60-65 miliona osigurala je Raiffeisen Banka, odnosno njeni komitenti, koji su zajednički sa svojom bankom prilično jednostavno i lako prikupili i investirali pomenuti iznos.

Navodno je to sistem finansiranja kakav je praksa u zapadnoj Europi.

Biznis vezan za stadion, koliko je poznato, neće biti direktno vezan za klub LASK Linz, nego za zasebnu firmu LASK Arena GmbH.

U Raiffeisenu tvrde kako očekuju značajan prihod od iznajmljivanja VIP loža. Pretpostavka je da će investitori zarađivati dio od svakog prihoda koji stadion bude donosio. Za razliku od npr. Stadiona Grbavica, stadion u Linzu nema svakodnevno aktivne poslovne prostore, te će danima kada nema utakmica na stadionu jedino biti otvorena pekara.

Ipak, to je bilo dovoljno atraktivno da korisnici Raiffeisena, kao i sama banka, investiraju u ovaj projekat.

Austrija još uvijek u većini gradova Bundesligaša nema stadione na nivou Njemačke ili Engleske, a smatraju kako će izgradnjom novih stadiona direktno podići svoj fudbal na viši nivo. Sport u koji jako puno ulažu i od kojeg očekuju puno.

Zanimljivo da se stadion nalazi na lokaciji udaljenoj najmanje 10 minuta vožnje od autoputa, te da nema svoj parking.

Neka se ne ljuti grad Linz, ali poslovna logika govori kako bi investiranje u jedan stadion poput Grbavice, za ovakve investicione grupe značilo još veći povrat investicija, uzevši u obzir superatraktivnu lokaciju, broj poslovnih prostora, prometnost, ali naravno i dodatno zemljište uz stadion koje nudi bezbroj prilika za razvoj biznisa.

Uz to, projekte u BiH bi dodatno pomogli FIFA i UEFA.

Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST
Foto: RAUMKUNST

(Reprezentacija.ba)