Reprezentacija Slovačke večeras od 20,45 sati u Bratislavi igra protiv BiH meč drugog kola grupe J kvalifikacija za EURO 2024.

Slovaci su trenutno na 54. mjestu na FIFA rang listi i tri pozicije su bolji od Zmajeva.

Period od 2010. do 2021. godine je zlatni za reprezentativni fudbal Slovačke.

Naime, naši večerašnji protivnici su u spomenutih 10 godina igrali tri puta na velikim takmičenjima. Slovačka je 2010. godine nastupila na SP u Južnoj Africi te stigla do osmine finala. Zatim su Slovaci igrali na Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj te na EURO 2020 (prvenstvo se igralo 2021. godine zbog COVID-19).

Bila je to sjajna generacija koju su predvodili Martin Škrtel, Marek Hamšik, Juraj Kucka, Peter Pekarik i drugi. Prva dvojica su se oprostila od reprezentacije, dok su Kucka i Pekarik i dalje u timu i najvjerovatnije će igrati protiv Zmajeva.

Zanimljivo da je Škrtel igrač sa najviše nastupa u historiji Slovačke sa 136 odigranih mečeva, dok je Hamšik najbolji strijelac ikada sa 26 golova.

Aktuelni selektor i igrači pod velikim pritiskom

U zadnjih nekoliko godina Slovačka ne bilježi najbolje rezultate, a sadašnji selektor Francesco Calzona i njegovi izabranici su na udaru žestokih kritika.

Calzona je Slovačku preuzeo u augustu 2022. godine i još uvijek nema pobjedu na klupi. Slovaci su u njegovom mandatu odigrali pet susreta, četiri puta remizirali i jednom izgubili.

“Ako smo do sada u Slovačkoj imali stara poznata lica koja su redovna meta velikog vala negodovanja javnosti, onda nakon meča u četvrtak među njima mogu primiti novog člana. Pa, ostavit će ih u vrlo mračnoj sjeni barem nekoliko dana.

To je uspjelo Talijanu Francescu Calzonu, koji nakon neuspješne utakmice sa Luksemburgom ne može smisliti ime možda svakog Slovaka koji je makar na jednu sekundu spomenuo našu fudbalsku reprezentaciju”, piše portal Sport.sk uz naslov “Javni neprijatelj broj jedan.”

Ove kritike su uslijedile nakon što su Slovaci u četvrtak odigrali samo 0:0 na domaćem terenu protiv Luksemburga.

Talijanskom treneru je ovo i prvi samostalni angažman, s obzirom da je prethodno radio kao asistent u Napoliju, Empoliju te nekoliko talijanskih niželigaša.

Prve zvijezde igrači Napolija i Feyenoorda

Inače, Slovačka će protiv Zmajeva igrati bez trenutno ponajbljeg igrača Milana Škriniar.

Odlični stoper, koji igra zajedno sa našim Džekom u Interu, je povrijeđen i neće pomoći svojim saigračima protiv BiH.

Ipak, Slovaci uz iskusne Kucku i Pekarika imaju dvojicu igrača koji ove sezone briljiraju u svojim timovima.

Stanislav Lobotka je neizostavan član startne postave Napolija sa kojim će izvjesno osvojiti Seriju A.

Upravo će veznjak lidera talijanskog šampionata biti ključni igrač Slovačke u večerašnjoj utakmici.

Tu je i defanzivac nizozemskog Feyenoorda David Hancko. Intersantno da Hancko u svom klubu, aktuelnom lideru u Nizozemskoj, igra kao stoper, dok je u reprezentaciji na poziciji lijevog beka.

Iako se radi o defanzivnom fudbaleru, u tekućoj sezoni je zabio tri gola i šest puta asistirao u dresu Feyenoorda.

Spomenimo da Slovaci šest uzastopnih mečeva ne znaju za trijumf, a četiri posljednja susreta su remizirali.

(Reprezentacija.ba)