Faruk Hadžibegić (65) je novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, a u nastavku donosimo detaljnu biografiju nekadašnjeg igrača Sarajeva.

Faruk Hadžibegić je rođen 7. oktobra 1957. godine u Sarajevu. U igračkoj karijeri deset godina je nosio dres Sarajeva, a potom je prešao u španski Real Betis.

Nakon dvije godine odlazi u Sochaux gdje je igrao narednih sedam godina, a posljednju sezonu svoje karijere proveo je u Toulouseu. Kao igrač je 1985. godine osvojio titulu Jugoslavije sa Sarajevom.

Trenerski put Hadžibegić počinje francuskom Sochauxu kojeg je vodio tri godine. Potom je sedam utakmica predvodio reprezentaciju BiH, a od maja do juna 2000. godine bio je trener Betisa.

Od januara 2003. do ljeta 2004. godine vodio je Troyes, a potom odlazi u Tursku gdje je u godinu i pol bio trener Gaziantepa, Diyarbakira i Denizlia.

Od 2007. do 2019. godine, s prekidima, radio je u Francuskoj. Bio je trener Chamois Niorta, Dijona, Bastie, Arlesa, Valenciennesa i Red Stara.

Hadžibegić je od jula 2019. do decembra 2020. godine bio selektor Crne Gore. Na 14 utakmica je ostvario šest pobjeda, četiri remija i četiri poraza.

Od trenerskih uspjeha izdvaja se 1998. godine ulazak u francusku Ligue 1 sa Sochauxom, te uvođenje Betisa u prvu ligu Španije.

Novi selektor BiH je igrao zapaženu ulogu u reprezentaciji Jugoslavije. Sakupio je 61 nastup i bio je član reprezentacije 1990. godine koja je igrala 1/4 finale Svjetskog prvenstva u Italiji.

(Reprezentacija.ba)