Odlukom vrhuške bh. fudbala Ivajlo Petev više nije selektor Bosne i Hercegovine.

Nakon dvije godine rada, Petev reprezentaciju BiH napušta uzdignute glave.

A nije mu bilo lako, pred njim se našla svaka moguća prepreka koja može zadesiti jednog trenera.

Kako je njegov najveći grijeh bio što je u utrci za selektora pobijedio Sergeja Barbareza, Petev je dočekan uz strašan medijski i javni linč, te je jedini selektor zbog čijeg su imenovanja čak organizovani protesti.

Prvu utakmicu dočekao je praktično nakon samo dva treninga sa Zmajevima. Kasnije je pripreme i utakmicu protiv Svjetskih prvaka zbog korone vodio iz hotelske sobe. Neki novinari su prognozirali da mu se Džeko i Pjanić uopće neće odazvati na pozive, a onda su mu neki i pokušali pakovati afere. Kao odgovor stiglo je od baš tih igrača da je Petev najbolji selektor do sada.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U kvalifikacijama je imao manji broj protivnika nego njegovi prethodnici, uz to i neke nevjerovatne utakmice u kojima smo dominirali, ali prosipali bodove jer smo primali bizarne golove. Dovoljno da kritičari punih usta kažu kako je selektor koji je formalno imao najlošije kvalifikacije ikada. A u praksi to nije bilo tako. Možda je to samo njegov peh koji ga prati kroz život, jer je slično prošao i u Dinamu – osvojio je rekordan broj bodova, ali baš te sezone Rijeka je bila nedostižna.

Neko nije dobro dogovarao ni prijateljske utakmice. Godinu smo počeli protiv Gruzije i Luksemburga, protiv ekipa koje smo navodno trebali pobijediti lako, a na terenu smo imali reprezentacije koje su tokom godine napravile više nego solidne rezultate. U novembru je bio jedan od tri selektora u Europi kojemu savez nije uopšte dogovorio prijateljske utakmice. Sada nam je i jasno zašto.

Ali ono važnije od svih tih pehova, Petev je ipak reprezentaciji BiH vratio glavu i rep. Ekipu koja je kod Prosinečkog i Bajevića totalno pala kako rezultatski, tako i cjelokupno računajući atmosferu i raspoloženje navijača – uspio je vratiti na stabilan kolosijek, te u konačnici napraviti i dobar rezultat.

BiH je osvojila prvo mjesto u Ligi Nacija, osigurala mjesto u baražu za EURO 2024, a Savez je zaradio milione. Bolji rezultati vratili su publiku na Bilino Polje, a skandiranje svog imena sa tribina zaradio je dodatno i velikom emocijom koju je pokazao prema svojoj obavezi prema ovoj državi.

Nasljednik Ivajla Peteva dobiće puno bolju ekipu i stanje nego što je to dobio Petev.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Tužan što ne može završiti zadatak plasmana na EURO 2024, do kojeg je došao na korak i koji mu je i bio postavljen kao cilj, Petev ipak BiH može napustiti podignute glave i svakom navijaču, novinaru, ali još važnije igraču pogledati u oči.

A nama ostaje samo upitnik iznad glave sa pitanjem zašto se uopšte mijenja selektor u ovim okolnostima, te nada da nam se neće odbiti od glavu tjeranje selektora koji ima dobar rezultat i uz to još odličan odnos sa igračima u reprezentaciji.

Sjetimo se Srbije i Muslina, nije baš završilo najbolje.

Karma is bitch.

(Reprezentacija.ba)