Prelaskom u Augsburg Ermedin Demirović (24) je definitivno napravio pravi potez. U samo 11 utakmica već je zabio pola golova koliko ih je za dvije godine postigao u Freiburgu.

Naš napadač može biti zadovoljan i minutažom, jer je praktično u posljednjih deset utakmica u 80% slučajeva igrao više od dvije trećine utakmice.

Demirovićev transfer donio mu je i novu ulogu, te je u proteklih pet utakmica čak četiri puta igrao kao lijevi krilni napadač.

Mladi trener Augsburga, 38-godišnji Enrico Maasen, tako je možda napravio veliku uslugu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Naša reprezentacija već godinama „kuburi“ sa krilnim napadačima, poziciji koja je u modernom fudbalu možda i ključna u utakmicama u kojima želite dominirati, postići više golova nego protivnik, pobijediti…

“Mislim da još napredujem iz utakmice u utakmicu na lijevom krilu, ali sam oduševljen povjerenjem koje dobijam od trenera i cijelog kluba. Najsretniji sam kada mogu pomoći ekipi, to je najvažnije” rekao je nedavno Demirović čiji se golovi vrte na špici Bundeslige.

Demirovićeva afirmacija na ovoj poziciji mogla bi značajno ojačati našu reprezentaciju koja je vrlo oskudna sa igračima na ovoj poziciji, jer naša liga već godinama nije napravila takav tip igrača adekvatan reprezentativnom nivou.

Hajrović odavno nema pravu formu, Menalo i Duljević nemaju stalnu minutažu već sezonama, Višća više ne igra za reprezentaciju, pa su praktično jedino Stevanović i Hotić igrači koji trenutno odgovara ovom profilu, ali i oni igraju u klubovima i ligama koji nisu dio europske elite kao što je Bundesliga.

Demirović je dakle u Augsburgu u 11 utakmica za tri mjeseca zabio četiri gola, a u Freiburgu mu je za osam golova trebalo dvije godine i 69 mečeva.

Najbolji fudbal igrao je u St. Gallenu gdje je u 28 mečeva dao 14 golova i sedam puta asistirao.

Za BiH je igrao 15 puta i jednom pogodio. Za mlade selekcije BiH postigao je 16 golova.

(Reprezentacija.ba)