Bosna i Hercegovina ove godine odigrala je osam utakmica i sve u svemu sigurno je kako je ovo najbolja godina nakon krize u kojoj se reprezentacija nalazi još od 2019. godine i kraja mandata Roberta Prosinečkog.

Zmajevi su pod selektorskom palicom Ivajla Peteva četiri puta pobijedili, te po dva puta remizirali i izgubili.

Naši fudbaleri su mahom pobjeđivali u takmičarskim utakmicama, a dva poraza stigla su u utakmicama koje nisu imale nikakav rezultatski značaj za reprezentaciju BiH (Gruzija u prijateljsjom meču, Rumunija u posljednjem kolu Lige Nacija). Iako rezultatski nevažne, podsjetile su nas ponovo koliko svaki negativan rezultat, čak i u onim nebitnim utakmicama, donosi poremećaj raspoloženja u i oko reprezentacije.

Odlično se toga sjeća Safet Sušić koji je teškom mukom iz krize izvlačio reprezentaciju nakon poraza u prijateljskim utakmicama prije Svjetskog prvenstva protiv SAD-a i Egipta.

Sjeća se toga i Edin Džeko pa je prije Rumunije poručio “Trebamo pokušati zadržati niz bez poraza”.

Iako su takve utakmice idealne za probavanje novih igrača, čini se kako i u njima treba birati postavku igrača koja može igrati na rezultat, a sve kako se ne bi lošim rezultatima i igrama kvario rejting i ugled reprezentacije, ali i raspoloženje navijača. Eventualno, najviše na jednoj ili dvije pozicije dati priliku igračima koje treba isprobati.

Činjenica je da i sami igrači i njihovi klubovi često žele izbjeći igrati takmičarski nevažne, a nekad i takmičarski važne utakmice, no i u takvim okolnostima na teren treba poslati najbolji tim čak i kada se igra samo za prestiž.

Nažalost čini se kako je najviše štete Bosni i Hercegovini u 2022. godini napravila utakmica koja se neće ni odigrati, ona dogovorena protiv reprezentacije Rusije, čini se čisto iz političkih motiva.

Dok iz UEFA-e i FIFA-e nezvanično cure informacije kako bi odigravanje utakmice značilo prestanak unosnih angažmana za predstavnike FS BiH u europskim i svjetskim fudbalskim tijelima, svi navijači se pitaju – zašto je utakmica dogovorena po hitnoj proceduri, a za njeno otkazivanje se čeka više sedmica?

(Reprezentacija.ba)