Početkom jula u cijeloj Europi intenzivirat će se transferi nogometaša, a zbog interesa reprezentacije nadamo se kako bi pojedini Zmajevi mogli “ubosti” klub u kojem će imati dobru minutažu i formu.

Gojak i Menalo

Protekle utakmice pokazale su koliko su nam važni i dobri igrači Amer Gojak i Luka Menalo i koliko je tragično što u Dinamu već sezonama imaju katastrofalan status. Sa njihovom top formom, naša reprezentacija bi sigurno imala dodatnu snagu sa dva igrača koji mogu napraviti problem protivniku iz drugog plana, a koji su izuzetno pokretni i odgovorni u odbrambenim zadacima i trčanju.

Menalo je briljirao na posudbama u Olimpiji i Rijeci na domaćoj i europskoj sceni, no u Zagrebu bi izgleda zaboravio igrati nogomet, barem ako je vjerovati statusu kakav ima na Maksimiru. Čak i nakon što je potpisao novi ugovor na pet godina, kada je mislio da je u prvim planovima kluba, Menalu je čak dodatno smanjena minutaža. Za nevjerovati.

Kada je riječ o Gojaku, tu su hrvatski mediji korektno “pročitali” Dinamo pa su stalno pisali kako je nelogično da Amer bude najbolji u europskim utakmicama, a onda sjedi na klupi u HNL-u. Očigledno je bilo da su se u “lakšim utakmicama” nametali neki drugi igrači, a Gojak koristio samo tamo gdje je najteže.

Gojaku ističe ugovor naredne sezone, a hrvatski mediji pišu kako Dinamo ima puno ponuda. Sigurno da ovaj put želi opreznije birati klub nego kada je prije dvije godine za osam miliona eura otišao u Torino. Klub se borio za opstanak, promijenio čak tri trenera u kratkom periodu, a nije ni bilo za očekivati kako će neki trener rizikovati u taktički zahtjevnoj Seriji A sa novajlijom u sastavu u trenutku kada mu samom gori pod nogama. No i tu je Gojak imao kakvu-takvu minutažu, postigao i gol u Seriji A, pokazao zašto je bivši kapiten svih omladinskih selekcija i igrač koji nosi “desetku” kada nema Pjanića u reprezentaciji.

Ahmedhodžić

Nakon što je “prekucao igricu” u Švedskoj, Anel Ahmedhodžić iza sebe ima prvi fudbal u nogama u ligama petice. Odigrao je polusezonu za Bordeaux, te iako je klub ispao, naš stoper stekao je veliko iskustvo.

“Ahmedhodžić i Hadžikadunić trebaju dobiti malo na kilaži” u direktnom, ali i prenesenom značenju poručio je prof. Mensur Dogan nakon utakmica Lige Nacije.

Za nadati se kako će ostati u najjačim ligama Europe, te kao i Gojak i Menalo naći klub u kojem će igrati. Navodno, među prvim kandidatima za novu sredinu je Werder Bremen.

Sa svojim karakteristikama, kako u odbrani, ali posebno u iznošenju lopte i pasovima iz “trećeg plana”, Ahmedhodžić je sigurno fantastičan dugoročni kapital za svaki klub.

Demirović

Nakon što je u sezoni 2019/2020 briljirao u Švicarskoj gdje je zabio 14 golova i sedam puta asistirao Ermedin Demirović je birao između mnogo ponuda. Odlučio se za Freiburg gdje je očekivao puno prostora za napredak.

Trener Freiburga Christian Streich koji je već devet godina na klupi kluba nije mu dao dovoljno prostora koliko bi mu u njegovim godinama trebalo, pa Demirović traži klub.

Zbog svog profila brzog igrača koji može igrati i krilnog napadača, ali i zbog 8 golova i 14 asistencija u Njemačkoj zanimljiv je klubovima, a prošli transferni period pokušala ga je dovesti Hertha u kojoj je trener za napadače upravo naš Vedad Ibišević. Nijemci pišu da je taj transfer izvjestan i u julu.

Hadžiahmetović

Amir Hadžiahmetović tiho i kvalitetnim radom dugi niz godina nametnuo se kao jedan od najboljih veznih igrača Turske, a praktično je od svog debija kod Dušana Bajevića postao i standardan u prvih 11 reprezentacije.

Pred njim je, kako pišu turski mediji, transfer u Lige Petice – a kako sada stvari stoje bira između Udinesea i Toulousea.

Za nadati se kako neće napraviti prevelik iskorak, te da će zadržati status standardnog prvotimca gdje god bude igrao, jer takav je vrlo koristan reprezentaciji.

Sebično gledajući, navijači reprezentacije nemaju ništa protiv i da ostane u Konyasporu ili pređe u neki jači turski klub gdje već ima izgrađen status. Sa tim se sigurno ne slažu navijači Želje, koji od transfera Amira u klub očekuju oko tri miliona KM.

(Reprezentacija.ba)