Nakon što je reprezentacija BiH izašla iz rezultatske krize u kojoj se nalazi još od kraja mandata Roberta Prosinečkog, bilo bi neumjesno bilo šta napisati osim od srca čestitati Zmajevima i selektoru!

Simpatisali ili ne Ivajla Peteva, Bugarin je pokazao kako je vjerovatno najhrabiji selektor do sada kojeg je Bosna i Hercegovina imala.

Ivajlo se van terena nije prepao izuzetno lošeg glasnog tretmana, čak i nametanja afera koje kod javnosti i pojedinih medija trpi već godinu i pol. Nije se prepao ni indicija iz vrha bh. fudbala da bi mogao biti smijenjen prije ovog ciklusa, ali se nije prepao ni na terenu – pa je hrabro mijenjao neke ustaljene stvari u reprezentaciji, poput formacije, pozicija određenim igračima, načina rada.

Da je trener koji brzo reaguje i ne boji se mijenjati pokazao je i protiv Finske jučer u Zenici, kada je na poluvremenu promijenio formaciju i zamijenio dva igrača i napravio u konačnici dobitnu kombinaciju.

Iako je takvom odlukom Petev sebi sigurno donio stres koji mu je skratio život za koji dan, BiH je jučer igrala riskantno i to nam se isplatilo. Isto kao što se isplatilo kombinovanje sastava protiv Rumunije – kombinovanje koje nam je donijelo tri boda, ali i odmorne igrače za posljednji duel u ciklusu protiv Finske.

E kada je selektor hrabar, onda se to prenosi i na igrače, pa već dugi niz utakmica gledamo kako se naši Zmajevi od Bosne bore bez zadrške od prve do zadnje sekunde na terenu.

A tek kada pružite svoj maksimum, onda možete naplatiti klasu koju imate u ekipi, a koju objektivno imaju naši igrači iz najvećih klubova.

Džeko, Pjanić i Krunić već mjesecima hvalili rad Ivajla Peteva, a sinoć su mu dobru postavku igre vratili najboljim što mogu.

Petev je čini se napokon našao model kako da zajedno igraju Pjanić i Krunić, pa smo na travnjaku Bilinog Polja vidjeli dosta fudbalske magije i shvatili zašto upravo ovi igrači igraju u najboljim klubovima.

Penal koji je izborio Džeko, a kasnije zabio Pjanić, zatim maestralna asistencija Miralema kod drugog gola i sjajna realizacija Džeke, te “brazilska” akcija kod trećeg gola Pjanića, Krunića i Džeke, kao da su izmirile “dug” koji su navijači osjećali da im reprezentacija duguje.

Naravno, teško bi do ove magije došlo, da na terenu svaki od igrača nije ostavio srce i pružio svoj maksimum. Neko ima više, neko manje iskustva, neko je u boljoj, neko u lošijoj formi, ali niko ne može osporiti da su svi na terenu ostavili svoj zadnji atom snage. I to u nezapamćenoj situaciji u kojoj su igrači odmah nakon sezona imali još četiri utakmice u 10 dana, i to pod velikim pritiskom koji donosi igranje za reprezentaciju.

“Raju ne možeš isfolirati” rekao je davno Ćiro Blažević, a to se ponovo pokazalo istinitim, pa je i puno Bilino Polje bilo dokaz da su navijači prepoznali zalaganje i stav koji današnja generacija igrača ima prema državnom dresu.

Kroz kontinuitet i uigravanje, i nadamo se tokom ljeta pogodne transfere pojedinih igrača koji nemaju dobar status u klubu, BiH bi na jesen mogla izgledati još bolje.

Šta drugo reći nego hvala vam Zmajevi, hvala selektore i stručni štab!

Nastavite tako!

(Reprezentacija.ba)