Fudbalska reprezentacija BiH iza sebe ima teška, ali uspješna četiri dana. Nakon dva kola Lige Nacija, naša reprezentacija je na prvom mjestu u grupi. Kada se pogleda hladne glave – remi protiv Finske u gostima i pobjeda protiv Rumunije kući uklopile bi se u najoptimističnije prognoze.

Nakon gostujućeg remija protiv Finske i pobjede kući protiv Rumunije, pobjeda protiv Crne Gore bila bi sjajna injekcija samopouzdanja našoj reprezentaciji. Osim toga, dobar rezultat iz Podgorice donio bi dobru poziciju u grupi za nastavak takmičenja.

Nije se lako vratiti iz krize koja traje još od 2019. godine i kraja mandata Roberta Prosinečkog, a za to će definitivno trebati dobri rezultati. Kako je selektor prinuđen kombinovati sastav, čini se da je logičnije protiv Crne Gore izvesti najbolje što imamo, nego to učiniti protiv Finske koja nam ne leži i protiv koje ćemo teže do pobjede i sa najjačim snagama.

No o tome neka odlučuje selektor koji ima najbolji uvid u ekipu.

Zmajevi sada imaju četiri dana da se odmore, te što bolje pripreme za utakmicu u Crnoj Gori. Glavno pitanje je hoće li se oporaviti Edin Džeko, te u kojoj će mjeri biti spremni Miralem Pjanić i Sead Kolašinac za koje je iz stručnog štaba BiH rečeno kako ne mogu odigrati dvije utakmice u tri dana. U ekipu bi se trebao vratiti drugi najskuplji igrač Rade Krunić koji je propustio Rumuniju.

Ne treba zanemariti da je Crna Gora savladala u prvom kolu na svom terenu Rumuniju sa 2:0, te da se trenutno izuzetno homogeni iznutra kao tim, kao i da će protiv BiH pokušati popraviti utisak nakon poraza u drugom kolu u Helsinkiju. A kako je bolje dobiti bodove kod navijača, nego pobjedom protiv komšija.

Treće kolo Lige Nacija, Crna Gora – BiH, subota 20,45 sati.

(Reprezentacija.ba)