Reprezentacija BiH ide dalje u Ligu Nacija u kojoj je kao glavni cilj uzeto stvaranje baze za naredne kvalifikacije za EURO 2024.

Bila bi prava tragedija da je BiH u subotu u Finskoj izgubila u još jednoj 50-50 utakmici, gdje je praktično ponovo primila gol iz ničega. Gol Smaila Prevljaka u 93. minuti u Helsinkiju došao je kao nagrada za 90 minuta borbe i predanosti svih naših reprezentativaca na terenu.

Teška i izjednačena utakmica, uz dosta individualnih grešaka, nije ponudila posebnu zabavu navijačima, no finiš utakmice u kojem su izmjene osvježile našu igru, pa i sam gol Prevljaka, donio je djelomičan optimizam.

“Biti fudbalski analitičar čini se da može biti svako jer je to isto kao znati pročitati ili otpjevati pjesmu koju je već ranije napisao Dino Merlin. Ali komponovati novu pjesmu, to može samo Dino Merlin” davno je dao svoj komentar veliki Ivica Osim na ovakve i slične analize rada fudbalskih trenera.

Tako je teško bilo šta konkretno reći ili sugerisati Ivajlu Petevu, no definitivno dobra strana utakmice u Helsinkiju je zadnja linija naše reprezentacije. Nadamo se kako “će je zdravlje poslužiti”, te da će selektor imati priliku u nekoliko narednih utakmica uigrati Gazibegovića, Ahmedhodžića, Hadžikadunića i Kolašinca što više, jer ova četvorka izgleda brzo i sigurno.

“Petev ima igrače, sada mora napraviti tim” poručio je nedavno Zlatko Dalić selektor Hrvatske i istina je da ekipa kakva je naša ima šanse samo ako se uigra i postane pravi tim na terenu.

Za još stabilnije izdanje reprezentacije izgleda biće potrebno dodatno uigrati kostur ekipe koji je Petev izveo u Helsinkiju, a posebno vezni red, što nije bilo lako u prethodnim mečevima, jer smo gotovo u svakom meču imali druge igrače na raspolaganju – sastav su krojile povrede, vize, estetske operacije, status igrača u klubovima…

Sastav iz Helsinkija

Za bolju igru reprezentacije Petev mora naći rješenje kako iz dubine veznog reda pokretati bolje i kvalitetnije akcije, što je često predstavljalo problem u utakmicama u kojima se očekuje da smo ravnopravan ili dominantan protivnik na terenu. Možda je rješenje povratak u vrijeme Mehmeda Baždarevića kada je BiH najviše “prebacivala igru” dugim loptama na napadače.

No, nije tajna da Petev vjeruje da ovi igrači mogu igrati bolje od toga.

Nikome u veznom redu se nema šta zamjeriti jer gotovo svi naši vezni igrači na utakmicama reprezentacije pretrče preko 12 kilometara, neki i 13. Prcić i Hadžiahmetović su “trčali kao navijeni i u odbrani i napadu” i gotovo u svakoj akciji su se nudili da prime loptu.

Najveća specijalnost Miralema Pjanića su precizni dugi pasovi “na prvu”, ali postojeća formacija mu nije nudila opcije za takva dodavanja. Postavka u kojoj je Krunić praktično bio nešto između krila i napadača je eliminisala Pjanićevu specijalnost.

Vrlo teško se bilo kojem selektoru Bosne i Hercegovine odlučiti na klupu poslati igrača Milana ili Barcelone, no u domaćim utakmicama u kojima BiH objektivno mora ići na gol više, biće na terenu potreban neko od veznih igrača koji svojim prodorom 1 na 1 može napraviti problem protivniku iz drugog plana i koji je spreman rizikovati nešto lošiju statistiku tačnih dodavanja na uštrb stvaranja prilike za sebe i saigrače.

Kao što smo to ranije pisali, a i vidjeli u Helsinikiju – to su u prvom redu Gojak, Menalo i Hotić.

Odluči li se Petev na “preskakanje igre” mjesto uz Džeku trebao bi zauzeti Prevljak, koji je trenutno treći strijelac reprezentacije sa pet golova od svih pozvanih igrača.

Čarobnog štapića nema, a u ovom trenutku jedini ispravan plan čini se uigravanje 9-10 igrača iz Helsinkija, te blaga odstupanja u sastavu u zavisnosti od kvaliteta protivnika.

Iskustvo utakmice BiH – Finska u novembru govori da će se i podrška navijača vratiti uz bolje rezultate, bez obzira na to simpatiše te li ili ne rukovodioce saveza ili ljubav prema reprezentaciji uslovljavate nekim drugim kriterijem.

(Reprezentacija.ba)