Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će od 18 sati protiv Finske u Helsinkiju započeti učešće u novoj sezoni Lige Nacija.

Selektor Ivajlo Petev zasigurno će mijenjati sastav koji je posljednji put suprostavio Finskoj, kada smo u novembru u Zenici poraženi 1:3 od ovog protivnika. Tada smo igrali u sastavu Šehić, bekovi Ahmedhožić i Kolašinac, stoperi Ćivić i Saničanin, vezni red Pjanić, Cimirot, Hadžiahmetović, Krunić, Stevanović i u napadu Prevljak.

Tada na terenu nije bilo Edina Džeke zbog povrede, pa je on sigurna prva izmjena u odnosu na sastav iz novembra.

Izmjena bi vrlo vjerovatno moglo biti i u sredini terena gdje se svojom formom nametnuo Sanjin Prcić koji ima sjajnu sezonu u vrlo jakoj prvoj ligi Francuske gdje je sa Strazburom pružao jako dobre partije, čak i protiv najjačih ekipa poput PSG-a. Prcić bi mogao zamijeniti Cimirota, čija se sezona završila još prije gotovo dva mjeseca.

Za vezni red uvijek je konkurent Muhamed Bešić koji je u posljednjih mjesec dana uspio povezati kakvu-takvu formu, no čini se nedovoljno još uvijek za 90 minuta.

Sukladno tome realno je za očekivati sastav ispod.

Selektor je u oba duela protiv Finske igrao formaciju sa četiri igrača u zadnjoj liniji, a odluči li se opet za to, u sastav bi mogao “upasti” neko od klasičnih desnih bekova koje imamo, vrlo vjerovatno Jusuf Gazibegović iz Sturma.

Ipak, izmjena možda bude još jer smo svi bili svjedoci kako je BiH izgledala prilično bezopasno bez igrača na terenu koji iz drugog plana mogu napraviti prodor 1 na 1, te šutem ili asistencijom ugroziti gol protivnika.

Takvi su u timu trenutno Menalo, Hotić i Gojak, ali i novajlija Dedić, no moguće kako će ih selektor čuvati za kasniji period utakmice.

Ukoliko želite i sami možete napraviti svoj idealni sastav reprezentacije BiH ili bilo kojeg kluba Premijer lige BiH na našoj stranici “Moj Tim”.

(Reprezentacija.ba)