Nermin Bašić (38) napravio je pravi posao u Deželi. Kada se u decembru spustio na klupu Radomlja, nakon što je prethodno bio u ulozi sportskog direktora, malo ko mu je davao šanse da će sa ovim klubom uspjeti osigurati opstanak u Prvoj ligi Sloveniji jer su šanse za to bile gotovo minimalne.

Vjerovao je u sebe “novi Ćiro”, kako su ga nazivali u njegovom rodnom Travniku, napravio je tim koji igra za gol više i koji je tvrd orah za sve rivale, a potpisao je ujedno i najveći uspjeh u klupskoj historiji. Sada kada mu je istekao ugovor počinje sve više dobijati pozive sa svih strana.

– Radomlje je dva puta bilo u prvoj ligi. Prvi puta su uzeli 13 bodova, drugi put 16. Sada smo konačno postigli stabilizaciju i jasno da smo presretni ovakvim epilogom. U Sloveniji kažu i da smo hit prvenstva. Ne znam koliko znate, Radomlje je jedno malo selo, teško je bilo napraviti imidž kluba, igru i rezultat, a mi smo sve tri stvari sklopili u jedno. Ma, ponosan sam, počinje Nermin Bašić priču za Reprezentacija.ba portal.

Upravo je Radomlje tim koji je krojio vrh tabele u Sloveniji.

– Ono na čemu sam najviše radio je mentalitet. Želio sam igračima usaditi u glavu da možemo svakoga napasti, ako igramo protiv Kopra, Maribora ili Olimpije, da se ne moramo braniti. Pa, evo, u zadnjem kolu gostovali smo Kopru kojem je pobjeda protiv nas trebala da osvoji titulu, a mi ih pobijedimo 3:1. Gdje se to može dogoditi? Također, to dovoljno govori koliko je liga u Sloveniji atraktivna i čista. Tamošnji novinari su napisali skoro da sam jedini stranac koji je za 16 kola napravio takav bum. Hvala im. Osjećam se u Sloveniji kao kod kuće.

Foto: Radomlje

Kaže nam kako nije objeručke prihvatio poziv da ponovo preuzme klub.

– U Radomlje sam se najprije vratio kao sportski direktor, želio sam da se odmorim, da nisam na terenu, a da im na neki način pomognem. Napravio sam u tom vremenu saradnju s Hajdukom, koja se pokazala kao uspješna, budući da smo u ligi ostali na njihovim krilima. Čelnici kluba su tražili da se vratim na klupu, jer sam bio iskusniji od tadašnjeg trenera, ali iskreno nisam otvorenih ruku čekao taj poziv. Prihvatio sam na koncu jer nisam imao izbora.

Radomlje je privatan klub. Ima dva vlasnika i uvjete koji se rijetko viđaju u Bosni i Hercegovini.

– Imamo kamp s pet travnjaka, fitness centrom, restoranom. Privatno su vlasništvo dvojice entuzijasta i zaljubljenika u fudbal. Uslovi su fantastični. I što je najvažnije, nema velikog pritiska, treneri i igrači dobiju vrijeme da se razviju.

Ugovor mu je istekao i još uvijek ne zna hoće li ostati u Radomlju.

– Radomlje mi je prva opcija, u Sloveniji sam pronašao svoj mir, ali vidjet ćemo šta će biti. Sa četiri kluba sam razgovarao. Slušam, razmišljam šta je najbolje za moju karijeru. U naredna dva do tri dana ću odlučiti.

Šuška se i kako je Sarajevo jedan od klubova s kojim je razgovarao, ali, očekivano, ne želi otkrivati detalje.

– Sada da kažem da nije bilo kontakta, slagao bih, ali treba imati na umu da je Sarajevo kao klub privlačno i mnogim drugim trenerima. Šta bude, bude. Generalno gledajući, Sarajevu je potreban reset i ozbiljna strategija za dalje. Vjerujem da sa gospodinom Mirvićem, kojeg poznajem već pola godine, mogu napraviti dobre stvari.

Foto: NK Radomlje

Prokomentarisao je i aktuelno stanje u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Smatra kako je nivo lige pao.

– Gledao sam ove sezone veliki broj utakmica i mogu slobodno reći da je nivo lige slabiji, što me čini tužnim, ali ne znam zašto se to desilo. Zrinjskom svaka čast, zasluženo su prvaci, no je li realnost da toliko bodova bježe Sarajevu, Borcu, Željezničaru i drugim našim velikim klubovima. Ne znam stvarno.  

Bašić je igračku karijeru prekinuo sa 22 godine zbog povrede. Sa navršenih 29 godina vodio je Travnik u Premijer ligi u periodu kada je, pored epiteta najmlađeg trenera najvećeg ranga bh. fudbala, postao i najmlađi vlasnik UEFA Pro licence među bh. trenerima.

– Da sam znao da će mi ovakav put biti, ne bih ga vjerovatno ni počeo. Doživio sam dosta šikaniranja, nepravde…, ali ulagao sam u sebe dok su se mnogi moji poznanici provodili, ispijali kafe. U mom Travniku me nisu ozbiljno doživljavali, kamoli u Bosni i Hercegovini. Nagrada je došla poslije 17 godina rada. I što mi je najvažnije, ne gazim ljude da bih napravio nešto, poručio je Nermin Bašić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)