Sarajevo i Velež u četvrtak od 19,00 sati u Zenici igraju finale Kupa BiH, a za oba tima ovo je jedina mogućnost da se plasiraju u europska takmičenja.

Pobjednik večerašnjeg duela će izboriti u drugo kolo kvalifikacija Konf. lige.

Za utakmicu vlada veliko interesovanje te se očekuje oko 8.000 navijača koji će doputovati iz Sarajeva i Mostara. Stotine njih čekalo je u redovima da kupi ulaznice.

Ekipi Sarajeva će ovo biti 12. finale Kupa BiH u historiji, dok je Velež prvi put u finalu.

Ekipa sa Koševa igrala je dva finala Kupa Jugoslavije i tu je oba puta bila poražena, a sedam puta je osvojila Kup BiH i naš je najtrofejniji tim u osvom takmičenju. Momčad Veleža je četiri puta igrala finale Kupa Jugoslavije i dva puta je osvajala trofej. Nisu nijednom osvojili finale Kupa BiH.

Zanimljivo da Velež pet utakmica u nizu nije izgubio od Sarajeva. Rođeni su slavili dva puta, dok su tri duela okončana neriješenim rezultatom.

Kladionice daju podjenake šanse za oba tima u finalnom duelu. Kladionica Volcano na dan finala nudi kvotu 2.60 na pobjedu Sarajeva u regularnih 90 minuta, a ista kvota i na trijumf Veleža. Ostale kvote sa ovog meča možete vidjeti ovdje.

Trener Veleža Feđa Dudić smatra da su šanse u finalu 50-50.

“Sarajevo jeste iskusnije i sigurno da su ovakve susrete igrali više nego mi. Teren u Zenici je dobar i uslovi će biti idealni za igru. Očekujem spektakl. Važnost utakmice je velika jer će jedan tim dobiti sve, a drugi ništa. Sarajevo je pod većim pritiskom. Smatram da su šanse 50-50. Kada se igra jedan meč onda je sve otvoreno. Mi smo u boljoj formi, imamo dobre rezultate, ali jedna utakmica ništa ne znači. Sarajevo ima mnogo individualaca koji jednim potezom mogu riječiti meč”, riječi su trenera Veleža.

S druge strane, trener Sarajeva Dženan Uščuplić očekuje pun stadion i nada se trijumfu svojih izabranika.

“Imamo velika očekivanja jer nismo kroz prvenstvo izborili plasman u Europu. Očekujem lijep ambijent, pun stadion i dobar teren. Susret će biti težak jer je Velež dobra ekipa sa dobrim trenerom, ali mi imamo snage, načina i volje da im se suprotstavimo. Njihova prednost je što su uigraniji, a ja se nadam da ćemo pokazati kvalitet i pružiti dobru predstavu. Igrači će dati maksimum i pokazati karakter”, kazao je Uščuplić.

Glavni sudija duela Sarajevo – Velež je najbolji bh. arbitar Irfan Peljto.

Susret iz Zenice direktno prenosi kanal Arena Sport.

(Reprezentacija.ba)