U21 reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo trenutno se nalazi na četvrtoj poziciji. Ako pogledamo nivo organizacije rada sa mladim selekcijama u Italiji, Švedskoj ili Republici Irskoj, s kojima smo također u grupi, onda se nalazimo tačno tamo gdje nam je objektivno i mjesto.

Složio se tim i selektor Slobodan Starčević iza kojeg je već 16 utakmica na klupi U21 reprezentacije. Pod njegovim vodstvom “Zmajići” su pobjeđivali Belgiju i Vels, bilo je i poraza, kao i poteza koji su iz perspektive javnosti bili nelogični. Naročito se to odnosi na poziv Branku Đukiću koji je dobio poziv uprkos tome što nije ove sezone odigrao ni minute za Istru.

I pored svega toga Starčević je ostao “transparentan”, koliko to, naravno, može biti. Ne bježi od toga da objasni svoje poteze. Razgovor za Reprezentacija.ba portal počeo je analizom rezultata.

– Ako pogledamo cijeli moj mandat na klupi reprezentacije, broj utakmica, ostvarenih pobjeda, remija i poraza, mogu reći da je to prilično lijep period. Naravno, nisam najzadovoljniji jer je bilo utakmica za kojima i danas žalim, kao što je ona protiv Moldavije gdje smo kao favoriti na kraju i neriješen rezultat bili doveli u pitanje, a onda i ubjedljiv poraz od Švedske u gostima. Zvučat će kao alibi, ali tada smo bili i teško oslabljeni, umorni… Sve ostale utakmice su bile korektne. Pobjeđivali smo i ujedno gubili od boljih. Isto tako treba napomenuti i da je ova generacija za nijansu slabija od prethodne. Manji je broji fudbalera koji igraju u inostranstvu, u kvalitetnim klubovima, ali opet uspjeli smo posložiti stvari, govori Slobodan Starčević na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Kao što smo i rekli, U21 reprezentacija BiH se u kvalifikacijskoj grupi F trenuzno nalazi na četvrtoj poziciji. Lošije plasirane su Crna Gora i Luksemburg.

– Još kada je održan žrijeb, rekao sam da moramo pobijediti Crnu Goru i Luksemburg. Tu je i Italija o kojoj ne treba trošiti riječi, također i Švedska čiji je Anthony Elanga postao u međuvremenu standardni igrač Manchester Uniteda, dok o selekciji Irske nisam baš mnogo znao. Igrači im mahom igraju u engleskom Championshipu. Uz sve te individualne kvalitete, oni imaju i one organizacione koje mi moramo spoznati i dignuti na jedan viši nivo. Na tome moramo raditi. Moramo učiti od boljih od sebe. Da kojim slučajem Irska nije iznenadila u Švedskoj, možda smo mogli biti i treći, što bi bio dobar uspjeh. Ali, kada se podvuče crta, ovo je realnost.

U proteklom periodu Starčević je uspio afirmisati i nekoliko fudbalera koji su danas A reprezentativci.

– Od ranije je tu Ermedin Demirović, a drago mi je i što priliku sada dobijaju Jusuf Gazibegović i Amar Dedić. To su kvalitetni mladi igrači koji su ponikli u inostranim školama i sistemima. Mi moramo pronaći više takvih i u ovom prelaznom periodu podići rad u klubovima Premijer lige kako bi koliko-toliko smanjili tu razliku u sistemima. Ima tu još fudbalera koji su skrenuli veliku pažnju na sebe, a da ne govorim o U19 selekciji…

Na velikom udaru kritika selektor se našao nakon što je pozvao napadača Istre, izvjesnog Branka Đukića. Spomenuti igrač u konačnici i nije bio u kadru protiv Luksemburga, međutim za meč sa Talijanima je konkurisao.

– Ne bih o tome mnogo govorio, svi ti negativni komentari su nastali prije nego što su me mediji uopšte kontaktirali i upitali za motive. Ostavio bih to ‘ad acta’.

Ipak, na kraju je i objasnio motive.

– Mi realno imamo problem sa igračima u vrhu napada. Sada smo koristili Lukića i Hodžića kojima realno to nisu primarne pozicije, a povrijedio se i ‘mali’ Mašić. I Evropa ima problema sa špicevima, ne samo mi. Bila je, dakle, ideja da vidimo šta je to, je li to kvalitet koji nas može zadovoljiti. I to je sve. Mislim da je suvišno više pričati o tome. Nadam se da će ova selekcija za junsko okupljanje biti popunjena igračima iz U19 selekcije koja se predstavila u odličnom svjetlu.

Sa svojom biografijom Starčević zasigurno zaslužuje da ima slobodu u svom radu. Ne krije da se nekad suočava s pritiscima.

– To je minimalno. Možda su neki ljudi koji su imali utjecaj pokušavali da imaju i dalje, ali definitivno pokušavam da se vodim isključivo fudbalskim kriterijumima i da kroz ovaj period afirmišemo reprezentaciju, prije svega, dobrom igrom. Niko ne može garantovati da će ona donijeti rezultat. To je osnovna ideja i prilično smo u tome uspjeli. Komentara će uvijek biti, nisam od jučer u bh. fudbalu već 15 godina i znam kako stvari stoje. Mi imamo više energije da kudimo nego da afirmišemo.

Tokom razgovora Starčević se dotakao i stanja u Premijer ligi BiH kojom danas ‘hara’ Zrinjski. Istaknuo je i povjerenje koje je od strane kluba dobio Sergej Jakirović.

– Zrinjski je pravo osvježenje. Za razliku od ostalih klubova koji su potrošili energiju na evropske utakmice, oni su u miru napravili dobru selekciju i rezultati se već vide. Ne sjećam se da je neko ovako bio domintantan. Iz njihovog puta mnogi mogu izvući pouke. Podsjetit ću i da je pred kraj prošle sezone Sergej Jakirović imao ogromne rezultatske probleme, mnogi su mu željeli vidjeti leđa, ali ne i čelnici kluba koji su mu dali povjerenje. E, to je ono što je ključno. Najlakše je smijeniti. Spas je u dobroj poslovnoj odluci i kontinuitetu.

Tuzla City i pored brojnih ulaganja ne uspjeva dohvatiti vrh. U srijedu su u Kupu poraženi od Veleža s ubjedljivih 4:0.

– Radio sam kao trener u Tuzla Cityju i mogu slobodno reći da je tamo najveći problem infrastruktura. Ako ti u toku trenažnog ciklusa promijeniš nekoliko terena i onda dođeš na Tušanj koji koristi i Sloboda, već si u ogromnom deficitu. Oni imaju kvalitetne pojedince, ali problem je što ne treniraju u kvalitetnim uslovima. Ostaje sve na individualnom kvalitetu, zaključio je Slobodan Starčević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)