Iza selektora Slobodana Starčevića (50) već je 16 utakmica na kormilu reprezentacije BiH i rezultatski gledajući mladi Zmajevi pod njegovim vodstvom imaju korektne rezultate.

Gledajući trenutne kvalifikacije, te nivo organizacije rada sa mladim selekcijama naših protivnika Italije, Švedske, R. Irske, Crne Gore i Luksemburga, reprezentacija BiH se kolo pred kraj nalazi tačno tamo gdje joj je objektivno i mjesto – na četvrtoj poziciji.

U 16 utakmica Starčević je napravio osam pobjeda, tri remija i pet poraza. Selektor se posebno može pohvaliti pobjedom protiv Belgije i Velsa, a kao “mrlje” iz mandata ostaće upamćen poraz od Švedske u gostima 4:0, te domaći poraz od Irske 0:2. Ostale utakmice su bile – treba ponoviti, korektne.

Selektor Starčević je uz to A reprezentaciji uspio afirmisati tri igrača – Amara Dedića, Jusufa Gazibegovića i Ajdina Hasića.

Ipak, da ne bude sve idealno, te da se naruši atmosfera kako unutar tako i van ekipe, kumovalo je nekoliko iz perspektive javnosti nelogičnih poteza selektora, za koje se nadamo da ipak postoji logično pojašnjenje unutar autonomije koju kao šef stručnog štaba ima. Te naravno bolje informisanosti nego što to imaju mediji i navijači.

Kako saznajemo u ekipi nije najbolje sjelo da je za kapitena u posljednjim utakmicama izabran Đorđe Milojević iz Borca. Milojević je ove sezone za Borac odigrao samo šest utakmica u Premijer ligi BiH. Ako se igrači pitaju, prednost bi trebali imati Hasić iz Bešiktaša ili Bašić i Savić iz Zrinjskog.

Igrači Borca, kojih je najviše u reprezentaciji, donijeli su još jedan razlog za poljuljanu atmosferu – u reprezentaciju je pozvan i David Čavić koji je u posljednje četiri utakmice odigrao samo 12 minuta za Borac.

U isto vrijeme bez poziva su ostali Dal Varešanović iz Sarajeva i Sedad Subašić iz Želje koji su u nastavku sezone igrali mnogo više. Varešanović je zabio dva gola u četiri ligaška susreta, a Subašić je nastupio u tri susreta. U BiH se zna, igrati za Sarajevo i Željezničar donosi dodatnu zrelost zbog pritiska navijača koji je nemjerljivo veći nego u drugim bh. klubovima.

Dodatnu kulminaciju neraspoloženja donio je poziv koji je dobio izvjesni Branko Đukić. Đukić je zvanično napadač hrvatske Istre, ali u tekućoj sezoni nema nijednu odigranu minutu u HNL-u. Spomenuti igrač u konačnici i nije bio u kadru protiv Luksemburga, međutim ipak je konkurisao za meč sa Talijanima.

“U svakom slučaju, digla se velika galama oko tog pozvanog igrača. I napravljene su neke analize prije nego što je nazvan selektor da se pita za to. Vidjeli ste danas da ga nema i onda je to sve suvišno. U svakom slučaju, mi imamo ekipu, vidjeli ste danas ko je igrao. Igrali su momci koji su iznijeli ove kvalifikacione utakmice. Mislim da je suvišna priča o tom momku. Bilo kakva priča ne vodi ka boljitku fudbala u BiH.”

Da ukupna slika o našoj reprezentaciji, bez obzira na “ok” rezultate ne bude dobra, diktira i činjenica da su dva pomoćnika selektora sinovi članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Za nadati se kako iza svih ovih odluka ipak ne stoje nesportski i interesni razlozi o kojima pišu mediji i navijači na društvenim mrežama, te da selektor ipak ima potpunu slobodu u svom radu.

Sa svojom trofejnom biografijom, ali i trenutnim rezultatima, Starčević to u najmanju ruku zaslužuje.

(Reprezentacija.ba)