U Bihaću je u srijedu naveče održan 77. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2021. godini u organizaciji Sportskog saveza BiH.

Titule najboljih ponijeli su Lana Pudar (plivanje) u ženskoj i Nedžad Husić (taekwondo) u muškoj konkurenciji. Odlukom žirija pomenuti su sasvim zasluženo dotakli vrh. Grad na Uni pokazao se kao sjajan organizator ove manifestacije koju su otvorili gradnonačelnih Bihaća Šuhret Fazlić i premijer Unsko – sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Plivačica Lana Pudar nije bila prisutna zbog ranije preuzetih obaveza, ali se prisutnima obratila putem video linka. Nedžad Husić je nakon preuzimanja nagrade istakao kako mu je ovo treće priznanje u 2021. godini.

”Postigao sam historijski rezultat za BiH, ali je sve to došlo mukotrpnim radom”, kratko je rekao osvajač priznanja koji je i pohvalio rad Taekwondo saveza BiH.

U kategoriji najuspješnji sportista – paraolimpijski sportovi nagradu je osvojio Mirzet Duran (sjedeća odbojka), dok je za najuspješnji klub u muškoj konkurenciji proglašen Taekwondo klub Novi Grad – Sarajevo.

Najbolji klub u ženskoj konkurenciji za 2021. godinu je Streljački klub Sarajevo, a OKI Fantomi su osvojili nagradu za najuspješnji klub – paraolimpijski sportovi.

Ženska košarkaška reprezentacija je plasmanom na 5. mjesto na Evropskom prvenstvu zaslužila nagradu za najuspješniju državnu ekipu, dok je seniorska reprezentacija BiH u sjedećoj dobojci osvojila prvo mjesto u kategorji paraolimpijski sportovi.

U kategoriji najuspješniji trener, titulu je ponio Haris Husić (taekwondo) i Ifet Mahmutović (sjedeća odbojka – paraolimpijski sportovi).

Taekwondo je imao potpunu dominaciju u 2021. pa je tako u kategoriji najuspješniji junior prvo mjesto zauzeo Ilija Jukić, a najuspšješnija juniorka je – Nadina Mehmedović.

I u kategoriji najuspješniji kadeti, najbolji su bili taekwondoaši. U ženskoj konkurenciji najviše uspjeha imala je Milica Vasić, a u muškoj Benjamin Husić.

Osim pomenutih nagrada dodijeljeno su i specijalna priznanja. Nagradu za naučno istraživački rad iz oblasti sporta dobio je Nijaz Skender, profesor na Univerzitetu u Bihaću.

Specijalne nagrade za ostvarene rezultate osvojili su: Senad Ćatić (kick boks), Boris Kasumović (karate), Pavle Dujaković (karate), Mirza Nikolajev (sankanje), Nikola Drobnjak (kick boks), Toni Miletić (judo), Adnan Alagić (bodybouilding), Ines Ćatić (kick boks), Stonotenski klub Mostar, Stonoteniski klub Aladža, ŽKK Orlovi, Muška košarkaška reprezentacija, Nejra Sipović (karate), Lamija Hamulić (kick boks) i Jasmina Merdić (kick boks).

Specijalnu nagradu za sportski podvig dobio je Judo klub Bosna Sarajevo koji je 27 godina zaredom prvak BiH.

Dodjeljene su i specijalne nagrade za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta. Osvojili su ih: Admir Zukan (karate), Arijana Vojić (rukomet), Vladimir Đokić (judo), Zikret Hasanica (judo), Azra Mahmutagić (šah), Natalija Kurtović (doktor nauka iz oblasti sporta), Alen Halak (sportski radnik), Vladimir Ivanek (stoni tenis), Muhamed Kolaković (judo), Nikola Biljak (judo), Sead Bolić (judo), Mersada Bećirspahić (košarka) i Nasiha Selimović (kuglanje).

Također, specijalnu nagradu ”Boro Glušac” za publicistički rad dobio je sportski novinar Edin Alagić. Košarkašica Jonquel Jones proglašena je za ambasadoricu bh. sporta.

Nagrade za životno djelo dobili su: Kemal Hošo (dizanje tegova), Enver Backović (karate), Sead Pašić (stoni tenis), Senad Omanović (sankanje), Fadil Mešan (čovjek koji je nastupao u šest sportova), Rasim Jakubović (streljaštvo), Emir Tabaković (novinarstvo), Dragan Kusmuk (judo).

Nagrade za životno djelo u sportu posthumno dobili su: Muhamed Ramić (dizanje tegova), Edin Ibraković (sjedeća odbojka), Sead Mahmutagić (judo) i Hamdija Tabaković (judo).

Hasan Hromadžić i Mihajlo Nikolić dobitnici su specijalnih nagrada posthumno.

Sportski radnici decenije su Ismet Kasumović (nogomet), Nijaz Muslić (karate), Zijad Halilović (kick boks), Samir Avdić (košarka).

Nikolina Babić dobila je priznanje ”Mirza Delibašić”, a specijlana priznanja za ostvarene rezultate dobili su Larisa Cerić (judo), Amel Tuka (atletika) i Mesud Pezer (atletika).

Nagradu najbolji šahista ”Nusret Nućo Čaušević” osvojio je – Ismet Mešić.

U kategoriji posebne nagrade za promociju sporta i sportista izvan okvira BiH nagradu je osvojio Amel Letić (sportski novinar), dok je Vlatko Glavaš sportska ličnost decenije.

(Reprezentacija.ba)