Europsko prvenstvo u rukometu počinje danas (13. januar) i igrat će do 30. januara ove godine u Slovačkoj i Mađarskoj.

Bosna i Hercegovina će po drugi put u svojoj historiji igrati na EURO i smještena je u grupu E zajedno sa Švedskom, Španijom i Češkom.

Naš tim će sve utakmice u grupnoj fazi igrati u Bratislavi, a večeras od 20,30 sati u prvom kolu igra protiv Švedske. Meč će direktno prenositi kanal Arena Sport.

Kladionica Meridian na pobjedu Švedske nudi kvotu 1.02, dok je koeficijent na trijumf Zmajeva 10. Ostale kvote sa ovog meča možete pogledati ovdje.

Put BiH do EURO 2022

BiH je u kvalifikacijama igrala u grupi 2 sa Njemačkom, Austrijom i Estonijom, osvojila treće mjesto sa četiri boda te kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije izborila nastup na prvenstvu.

Naš tim je u prva tri kola imao jednu pobjedu i dva poraza. Bilal Šuman je predvodio BiH na startu kvalifikacija, a pod njegovim vodstvom naš tim je pobijedio Estoniju na svom terenu, dok je poražen u gostima od Njemačke i Estonije.

Šuman je u februaru 2021. godine smijenjen, a na njegovo mjesto stigao je Ivica Obrvan. Obrvan je pobjedom protiv Austrije debitovao na klupi BiH i ispostaviće se da je trijumf njegovih izabranika od šest golova razlike (27:21) bio ključan za plasman na EURO.

BiH je do kraja kvalifikacija poražena od Njemačke i Austrije, ali uoči zadnjeg kola je bilo jasno da će kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije otići na šampionat.

Prce, Burić i Terzić ključni igrači

Predstojeće prvenstvo bit će posljednje za Nikolu Prcea, koji će se nakon utakmica u Slovačkoj oprostiti od dresa reprezentacije. Prce je više od 16 godina igrao za BiH, nastupio na SP 2014 i EURO 2020 i godinama je bio jedan od najboljih igrača naše selekcije.

Nikola je za naš nacionalni tim zabio 439 golova za BiH u 117 utakmica i uvijek je bio ljubimac navijača.

Mnogo toga u našoj igri zavisit će upravo od Prcea, ali i ponajboljeg golmana na svijetu Benjamina Burića te iskusnog Mirsada Terzića.

Naravno, tu su i dugogodišnji reprezentativci Ivan Karačić, Dejan Malinović, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić i Josip Perić, a svakako da je jedan od ciljeva i promocija mladih igrača koji bi u budućnosti trebali biti nova snaga naše reprezentacije.

Dodajmo i da se selektor Obrvan uoči EURO 2022 našao u problemima zbog koronavirusa, pa tako na startu prvenstva ne može računati na Admira Ahmetaševaića, Dinu Hamidovića, Alena Ovčinu te Elmira Građana (svi pozitivni na COVID-19).

Problem predstavlja i neigranje jednog od najboljih igrača Marka Panića, koji je saopštio da neće igrati za našu selekciju sve dok je selektor Ivica Obrvan.

Spisak igrača BiH

Golmani: Benjamin Burić i Nebojša Bojić;

Krila: Vlado Draganić, Enes Keškić, Ibrahim Haseljić i Luka Perić;

Bekovi: Edin Klis, Mirko Herceg, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Josip Perić, Milan Vukšić, Ivan Karačić, Marko Lukić, Dejan Malinović;

Pivoti: Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Adin Faljić i Dragan Šoljić.

Raspored utakmica BiH

Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar, 20,30 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Plasman u narednu fazu izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

(Reprezentacija.ba)