Mostarski Zrinjski je jesenji dio Premijer lige BiH odigrao skoro pa perfektno i bez problema na dugu zimsku pauzu ide kao prvoplasirana ekipa, a u proljetnom dijelu prvenstva bit će apsolutni favorit za osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine.

Zrinjski je u 19 utakmica sakupio 48 bodova. Petnaest pobjeda, tri remija i samo jedan poraz učinak su ekipe Sergeja Jakirovića kojeg bh. sportska javnost stavlja u prvi plan kada su u pitanju zasluge za sjajne igre Plemića.

Svi timovi Premijer lige BiH znaju kako će Zrinjski igrati, ali bezuspješno su odgovarali na taktičke postavke. Ofanzivni bekovi, brza krila i veliki broj ubačaja koje je najčešće u kaznenom prostoru iskorištavao Nemanja Bilbija koji je postigao čak 17 golova i prvi je topnik prvenstva.

Jakirović je utegnuo i odbranu Mostaraca, Jakirović i Barišić igraju jako dobro i uz pomoć Savića ili Zlomislića čine nebrobojni zid ispred svog gola.

Vrijedi izdvojiti rezultate Zrinjskog protiv najboljih i najpopularnijih bh. klubova. Sarajevo su dva puta savladali (0:2 i 1:0), Želju također (dva puta po 3:0), Borca su oba puta deklasirali (1:5 i 4:1), te su i protiv Veleža ostvarili dvije pobjede (2:1 i 0:1).

Jedini poraz su doživjeli u Bijeljini gdje je Radnik slavio sa 1:0.

Zrinjski kroz brojke:

Osvojenih bodova – 48 (2.53 po utakmici)

Pobjede – 15

Remiji – 3

Porazi – 1

Postignuti golovi – 42

Primljeni golovi – 8

Posljednjih 10 utakmica u PL BiH – 10 pobjeda

Najbolji strijelac – Biblija 17 golova

Najbolji asistent – Bekić 6 asistencija

Vrijednost ekipe – 5.5 miliona eura

Prosjek godina ekipe – 25

Najviše nastupa – Bilbija, Barišić, Zlomislić, Ćorluka, Savić – 19

Najviše odigranih minuta – Ćorluka 1.710

Sergej Jakirović kao pun pogodak

Rukovodstvo Zrinjskog napravilo je pravi potez tokom ljeta kada su pružili podršku nekadašnjem reprezentativcu BiH, Sergeju Jakiroviću, ostavivši ga na klupi, ali i pustivši mu slobodu da prekroji ekipu.

Na iznenađenje mnogih “riješio” se Todorovića, Filipovića, Trebotića, Enina i Govedarica, standardnih Plemića iz prošle sezone, a doveo neke mlađe igrače željne dokazivanja i sportskih uspjeha.

“Imali smo zvijezde koje su određenom momentu dale maksimum, ali to više nije bilo dovoljno, morali smo napraviti reset i malo se okrenuti svojoj školi koja bilježi dobre rezultate. Ostavili smo kostur ekipe, nekoliko iskusnih igrača poput Bilbije, Bekića, Tičinovića…, a njima priključili mlade i gladne, željne afirmacije. Mi danas pratimo sve, od 1. lige Fedaracije do 1. lige Republike Srpske, ne bježimo od toga da dovodimo igrače iz nižih rangova. Kada dovedeš takve, njima je čast biti u Zrinjskom i daju zadnji atom snage da se dokažu. Još ako imaju karakter i radnu etiku…”, kazao je Jakirović u nedavnom razgovoru za Reprezentacija.ba.

Od Zrinjskog se na proljeće očekuje nastavak dobrih partija i rutinsko osvajanje titule prvaka BiH jer već bježe 12 bodova Tuzli City, ali sasvim sigurno da Jakirović već od januara želi pripremati i praviti ekipu za Ligu Šampiona. Uz dobar žrijeb i nastavak kvalitetnih partija Zrinjski je kandidat za ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige, a zašto ne i Europa Lige.

(Reprezentacija.ba)