NK Čelik: Ne želimo biti dio pokvarenog sistema već nosioci njegovih pozitivnih promjena

Oglasili se iz zeničkog kluba nakon što je meč Čelik – Bosna registrovan rezultatom 0:3

NK Čelik: Ne želimo biti dio pokvarenog sistema već nosioci njegovih pozitivnih promjena
Foto: Reprezentacija.ba

Meč 14. kola Druge lige FBiH (grupa Centar) između Čelika i Bosne iz Visokog prekinut je u 60. minuti nakon što su domaći navijači uletjeli u teren i napali sudiju zbog dosuđenog penala za goste.

Utakmica, koja je prekinuta kod rezultata 0:1, registrovana je 0:3 za Bosnu, a iz Čelika su se danas oglasili zvaničnim saopštenjem povodom spomenutog susreta.

“Nogometni klub „Čelik“ se ranije nije oglašavao po pitanju očitih sudijskih grešaka protiv nas jer smo vjerovali da su plod slučajnosti i da će sudijska organizacija adekvatno kazniti sudije. Međutim, suđenje koje iz kola u kolo koje ima naš klub, a posebno u zadnjih nekoliko utakmica jesenjeg dijela polusezone, bio je jasan pokazatelj u kojem pravcu će se odvijati ovo takmičenje u trećem rangu BH fudbala.

Ovom prilikom, Nogometni klub Čelik Zenica želi javno izraziti svoje nezadovoljstvo i razočarenje sistemom upravljanja i rukovođenja fudbalske igre, a posebno licima koja dijele pravdu na zelenom terenu.

Podsjećamo javnost da je meč 14. kola Druge lige FBiH između NK Čelik i NK Bosna Visoko prekinut u 60. minuti, nakon što su domaći navijači, izrevoltirani još jednom izrazito diskutabilnom sudijskom odlukom, utrčali u teren.

Još jednom izražavamo žaljenje zbog nastale situacije i ne opravdamo ponašanje pojedinaca, te još jednom podsjećamo nadležne na svim nivoima Nogometnog saveza da je došlo krajnje vrijeme u kojem svi zajedno trebamo gledati na uzroke dešavanja nemilih scena na stadionima u BiH i rješavanje istih, a ne samo pričati o posljedicama.

Bio je ovo okidač, zbog kojeg je NK Čelik odmah u ponedjeljak (15.11.2021.godine) uputio zahtjev Nogometnom savezu ZDK, koji ove godine rukovodi takmičenjem, za hitno održavanje sastanka sa predstavnicima Saveza”, navodi se u saopštenju NK Čelik i dodaje:

“Svjesni procedura propisanih Disciplinskim pravilnikom i Pravilnikom o takmičenju, nogometni klub Čelik Zenica čekao je poziv za očitovanje, u kojem bi, kao stranka u postupku, mogli iznijeti svoja zapažanja i ukazati na propuste u radu sudija.

23.11.2021. godine putem maila smo zaprimili zahtjev za očitovanje, prema kojem nam je ostavljen rok od 3 dana. Nekoliko sati poslije, ponovo smo putem maila dobili Odluku kojom se utakmica registruje službenim rezultatom 0:3.

Zahtjev i Odluku možete pogledati ovdje.

U cilju zaštite interesa kluba, NK Čelik je dostavio očitovanje koje možete pogledati ovdje te smo također i uputili inicijativu za održavanje sastanka na temu rada službenih lica i ravnoporavnosti klubova svim klubovima Druge lige FBiH.

Svjesni smo na koji način stvari funkcionišu i vrlo lako možemo ići istim putem, ali mi ne želimo biti dio pokvarenog sistema već nosioci njegovih pozitivnih promjena. Zato ćemo nastaviti hrabro i odlučno da se borimo za dobrobit fudbala u našoj zemlji, jer smatramo da su igrači ti koji moraju imati glavnu ulogu, te da jedino fer i korektna borba na terenu treba i mora da odluči pobjednika.”

(Reprezentacija.ba)

Oznake: