BiH je porazom od Ukrajine (0:2) okončala kvalifikacije za SP 2022 i osvojila četvrto mjesto u grupi D.

Selektor Ivajlo Petev je nakon duela sa Ukrajinom govorio na zvaničnoj press konferenciji.

Petev je na početku odgovorio na pitanje o Miralemu Pjaniću, tačnije o odluci da ga izostavi sa spiska igrača za večerašnji duel.

“Ovo ću reći samo jednom. Sa Pjanićem sam imao dogovor da ne bude večeras na utakmici. Cijenim ga kao igrača i čovjeka i to je to. Idemo dalje. Što se tiče utakmice, zadovoljan sam željom i borbom igrača. Rezultat 0:2 nije zaslužen. Svi igrači su se borili i odigrali su dobro. Bilo je grešaka, ali Ukrajina je kvalitetna selekcija. Mi smo imali svoje šanse, ali nismo ih iskoristili”, rekao je selektor i osvrnuo se na kompletne kvalifikacije.

“Stručni štab i ja samo dali sve od sebe da napredujemo. Žao nam je zbog utakmice u subotu protiv Finske i poraza. Svi smo bili razočarani i ljudi. Momcima čestitam na današnjoj borbi. To je jedini pravac kojim ćemo nastaviit. Želja i borba. S obzirom na rezultat i dešavanja u subotu protiv Finske, htio sam da promijenim igrače i da dobijemo novu energiju. Sa moje strane je bilo fer da imam neku sliku u budućnosti oko ovih igrača i zato su dobili minutažu.”

Petev je prokomentarisao i govor Ibrahima Šehića pred navijačima, odnosno obećanje da će se neke stvari promijeniti u reprezentaciji:

“Moramo vidjeti gdje smo griješili i zašto je došlo do velikog neuspjeha u subotu. Poštujem Fince i Ukrajine, ali ove dvije selekcije se ne mogu porediit. Učinit ćemo sve što možemo da budemo bolji. Sami smo krivi za ovu situaciju. Moramo napraviti analizu i vidjeti šta je najbolje za tim. Sigurno da sam i ja griješio u kvalifikacijama i nema čovjeka koji ne griješi. Imamo mlade, dobre i kvalitetne igrače. Najvažnije je da oni napreduju kroz svoje klubove. Vjerujem u njih i optimista sam.”

Selektor je na kraju upitan i da li računa na Pjanića u budućnosti, a odgovor je bio da računa na sve igrače.

(Reprezentacija.ba)