Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja borbu za Mundijal. Možda i najvažniju utakmicu u dosadašnjem dijelu kvalifikacija Zmajevi igraju sutra protiv Kazahstana u Nur–Sultanu, a sve osim tri boda bi bio veliki neuspjeh.

Bh. eskpedicija je na daleki put (let trajao više od pet sati) krenula desetkovana. Osim velikog broja povrijeđenih igrača i suspendovanih, među kojima su Pjanić, Krunić, Saničanin, Vrančić…, vize za ulazak u Kazahstan nisu dobili Prcić, Sarić, Hadžikadunić i Đumić. To je u mnogome smanjilo manevar kada je u pitanju formacija.

O nadolazećem meču za Reprezentacija.ba je govorio Darko Maletić koji je svojevremeno u 18 navrata oblačio dres sa državnim grbom, a dio karijere proveo je upravo u Kazahstanu.

– S obzirom na sve probleme koji su nad zadesili, nema sumnje da će biti teško. Kazahstanci su u Zenici pokazali da su tvrda reprezentacija. Nemaju neki specijalni kvalitet, ali su fizički dobri, igraju disciplinovano i time nadopunjuju sve mane. Oni će čekati šanse iz prekida, a na ruku im ide i taj teren s umjetnom travom na kojem su, za razliku od nas, navikli igrati, kaže Darko Maletić na početku razgovora te se osvrće na prošli meč koji je završen rezultatom 2:2.

– Nismo imali sreće, nikako. Realno smo u prvom poluvremenu mogli ubjedljivo voditi, riješiti utakmicu u svoju korist i mirni biti, ali u fudbalu je tako. Čim ne iskoristiš šanse, dođe kazna. Ovo je možda sada i ključna utakmica ako se želi ostati u toj utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Veliku pažnju u bh. javnosti izazvao je problem sa vizama sa kojim su se suočili Zmajevi. Maletić kaže kako on s tim nije imao problema kada je igrao u Kazahstanu.

– Uredno sam dobijao te vize, nisam nikada imao problema, a u nekim periodima čak se i govorilo da će ih Kazahstanci ukinuti prema nama. Zašto se sada to pojavilo, ima li veze sa koronavirusom i tim odakle je ko putovao – ne znam. Ne mislim da su to Kazahstanci namjerno uradili jer, prema mojim iskustvima, radi se o više nego korektnim i gostoljubivim ljudima.

U bitkama gdje ostaneš bez starih radnika rađaju se neki novi heroji.

– Imamo dosta igrača koji mogu odigrati dobro protiv Kazahstana. Svako ko je dobio poziv i ko je sada tu, nada se šansi i dat će sve od sebe da je i iskoristi. Tako sam i ja dok sam bio u reprezentaciji. Evidentno je da je nastupila smjena generacija i da dolaze neki novi klinci, a u zadnje vrijeme me je, moram priznati, oduševio Luka Menalo koji je pokazao da može konkurisati ozbiljno. I prije je zaslužio ozbiljnu minutažu. Saničanin se već ustalio, otkrovljenje je, a drago mi je što pozive dobija i Jovičić koji je među boljim defanzivcima u HNL-u.

Selektoru Ivaylu Petevu daje prolaznu ocjenu.

– Znamo kako je kod nas, jedni vuku na jednu, drugi na drugu stranu. Kada se sve sabere, čovjek radi više nego korektan posao i uspješno prevazilazi sve probleme na koje nailazi. Vidjet ćemo šta će na kraju napraviti. Po meni, glavni cilj treba biti to Evropsko prvenstvo, dok nam sada šanse nisu baš velike. Treba realan biti.

Maletić je u Kazahstanu igrao za igrao za Aktobe i Irtysh. Lijepa sjećanja ga vežu za taj period.

– U Kazahstan sam otišao već na zalasku karijere. Bilo mi je lijepo tamo, Aktobe je u to vrijeme bio njihov najveći klub. Kazahstan je država s velikim potencijalom i koja fudbalski želi što više približiti se u Evropi dovodeći strane fudbalere i trenere. Sigurno će uz ulaganja još više napredovati, a do kojeg nivoa, pokazat će vrijeme. Svakom igraču s naših prostora preporučujem da se okuša tamo.

Po završetku karijere i Maletić je uplovio u trenerske vode. Jedno vrijeme je radio u Borcu, a nakon toga iskustvo je još sakupljao u Ljubiću iz Prnjavora i Laktašima.

– Od ljeta sam bez kluba. Posvećen sam završavanju UEFA Pro licence, baš za koji dan trebam z Sarajevo, a nadam se da ću sljedeće godine to sve kompletirati. Ako se u međuvremenu pojave neke opcije, odnosno koji klub u kojem bi mogao napredovati, sigurno da ću razmotriti to. Korak po korak, ne žurim, riječi su Maletića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)