Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je posljednja kvalifikaciona utakmica za plasman na Europsko prvenstvo naredne godine.

Zmajevi gostuju kod selekcije Kipra i za osiguranje treće pozicije potrebna je pobjeda.

Iako je naš nacionalni tim tokom žrijeba kvalifikacija izabran kao nosilac u grupi B, zbog loših rezultata tokom kvalifikacija BiH je izgubila šanse za direktnim plasmanom na EP.

Kolo prije kraja u grupi B lider je Belgija sa 20 osvojenih bodova. Drugoplasirani Vels ima dva boda manje, a BiH je treća sa 14 bodova na svom kontu.

Prognoziraj rezultate i naš put do Eura

Selekcija Izraela je četvrta na tabeli sa 13 bodova, dok je Kipar peti sa 12 bodova. Posljednjeplasirana Andora nema nijednog osvojenog boda.

Pobjedom u večerašnjem meču Zmajevi bi bez obzira na rezultate ostalih utakmica bili siguran učesnik baraža kao trećeplasirana reprezentacija u grupi.

Našoj reprezentaciji bi na gostovanju kod Kipra bio dovoljan i bod za osvajanje trećeg mjesta, ali samo pod uslovom da Izrael ne ostvari trijumf u Belgiji.

Izrael sa minimalnim šansama za baraž

Šanse za plasmanom u baraž ima i selekcija Kipra kojoj je potrebna pobjeda nad BiH, uz to da Izrael ne ostvari pobjedu na gostovanju kod Belgije.

Izraelu odgovara samo pobjeda protiv Belgije ukoliko žele plasman na treće mjesto, ali i sa pobjedom u Belgiji nisu sigurni jer kako smo već pomenuli u slučaju trijumfa izabranika selektora Mehmeda Baždarevića BiH ide sigurno u baraž.

Belgija i Vels u borbi za prvo mjesto

Kada je u pitanju borba za prvo mjesto u grupi konce u svojim rukama drži Belgija.

Reprezentacija Belgije na svom terenu igra protiv Izraela i pobjedom bi osigurali prvo mjesto.

Vels ima lagan zadatak jer na domaćem terenu igra protiv Andore. Velšani priželjkuju kiks Belgije kako bi se uz trijumf nad Andorom domogli prve pozicije.

Utakmice posljednjeg kola grupe B kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine:

Kipar – BiH 20,45 sati

Belgija – Izrael 20,45 sati

Vels – Andora 20,45 sati

(Reprezentacija.ba)