Danas su na rasporedu prve dvije utakmice 30. kola Premijer lige BiH.

Sarajevo – Sloboda (18:00, Moja TV)

Aktuelni prvak BiH, ekipa Sarajeva, bodovno je poravnata sa Borcem na vrhu tabele, a u današnjem ispitu dočekuje zahuktalu i rasterečenu tuzlansku Slobodu.

Ne treba ni napominjati da je jedini cilj Bordo timu pobjeda i učinit će sve da dođu do nje, iskoriste povoljniji raspored od Borca i na kraju podignu pehar namijenjen prvaku BiH.

Ovaj meč dočekuju nakon remija s Tuzlom City 1:1, dok gosti predvođeni Mladenom Žižovićem su bez većih problema savladali Olimpik i produžili niz pobjeda na tri susreta.

U dosadašnja dva međusobna duela Sarajevo je ostvarilo dvije pobjede, na Koševu je bilo 2:1, a u Tuzli 3:2.

Sarajevo je apsolutni favorit. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.13 na pobjedu Sarajeva. Ostale kvote s ovog duela pogledajte ovdje.

“Nalazimo se u zgusnutom rasporedu, a sljedeći protivnik nam je Sloboda. To je ekipa koja je u posljednja tri kola ostvarila tri pobjede. Nalaze se u dobroj formi i osigurali su opstanak i sutra dolaze ovdje da odigraju rasterećenu utakmicu. Što se nas tiče, mi znamo šta treba da uradimo sutra. Nadam se da ćemo te stvari uspjeti da uradimo i da ćemo doći do povoljnog rezultata”, kazao je trener Sarajeva, Vinko Marinović.

“Gostujemo Sarajevu, prvaku države koji se i ove godine bori za titulu. To dovoljno govori o njihovoj snazi. Međutim, mi idemo tamo rasterećeni i da se nadigravamo. Ako se ukaže prilika zašto da i ne ostvarimo pozitivan rezultat, te dodatno popravimo atmosferu i stanje u Klubu“, rekao je Alen Kurtalić, prvotimac Slobode.

Sarajevo će biti lišeno usluga Mirka Oremuša zbog crvenog kartona u prošlom kolu, dok bi Sloboda trebala biti kompletna.

Borac – Zrinjski (20:00, Arena Sport)

Banjalučki Borac je zbog gol-razlike lider prvenstva i iako ima nezgodan raspored do kraja tu želi i ostati. Prva prepreka je kvalitetna ekipa Zrinjskog koja se također bori za svoj cilj, a to je Europa.

U proteklom kolu Borac je minimalno savladao Krupu 1:0, a Zrinjski je u mostarskom derbiju remizirao s Veležom 1:1. Zrinjski je peti sa bodom manje od četvrtoplasiranog Širokog Brijega, i tri manje od trećeg Borca, a podsjetimo da drugo, treće i četvrto mjesto vode u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Zrinjski od 2009. godine nije slavio u Banjaluci, a u dvije ovosezonske utakmice obje ekipe su ostvarile po jednu pobjedu. U gradu na Vrbasu bilo je 1:0 za Borac, a u Mostaru 2:1 za Plemiće.

Kladionice daju prednost Vranješu i društvu. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.77 na pobjedu Borca. Ostale kvote sa ovog duela pogledajte ovdje.

“Zrinjskom ne možeš prijetiti, to je apsolutni vladar fudbala u BiH u zadnjih 10-15 godina, zajedno sa ekipama iz Sarajeva. Imaju Bilbiju, Todorovića, Filipovića, Jakovljevića, Enina, da ne govorim dalje. Ali i mi imamo dobru ekipu, ako ne i bolju. Igramo kući. Prijatelj sam sa trenerom Zrinjskog, igrali smo zajedno u Zagrebu, napravio je veliki uspjeh sa Goricom, vodio je Maribor, došao je sada u BiH. Sa psihološke strane, oni moraju da se vade na nama, a ja ipak mislim da se kući i mi nešto pitamo”, rekao je Marko Maksimović, strateg Borca.

“Potrebna nam je energija nakon emocionalnog pražnjenja u gradskom derbiju i sigurno ćemo zarotirati par pozicija. Idemo daleko najučinkovitijoj momčadi ovoga proljeća, najboljem domaćinu lige i mislim da sam time sve rekao kakvoj ekipi idemo u goste”, riječi su Sergeja Jakirovića, trenera Zrinjskog.

Borac neće računati na suspendovanog Aleksandra Subića i povrijeđenog Almedina Ziljkića, dok kod Zrinjskog u konkurenciji nisu Almir Bekić zbog tri žuta kartona, te od ranije zbog povreda Ibanez i Miljan Govedarica.

(Reprezentacija.ba)