Emir Halimić, bivši košarkaš sarajevske Bosne, nekadašnji reprezentativac BiH i čovjek koji je učestvovao u stvaranju našeg nacionalnog tima, bio je gost Life video intervjua.

Halimić je, imeđu ostalog, govorio o filmu „Nevjerovatno putovanje“ koji je objavljen nedavno. Film je izazvao dosta pozitivnih komentara. Halimić ističe da su tako poslali dobru i jaku poruku te se nada da ga je dosta mladih pogledalo da, kako kaže, vide kako se dolazi do reprezentativnog dresa i kako se igra za njega.

“S obzirom da mnogo naših ljudi živi u inostranstvu, dobio sam poruke iz cijelog svijeta, SAD-a, Njemačke Austrije i svi su bili emotivni nakon gledanja filma. Film je ljude vratio u neka vremena koja su se brzo zaboravila”, govori Halimić,

Podsjetio je je i kako su im u pripremama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj tada pomogli hrvatski reprezentativci. Za njih je to tada bilo sasvim normalno, i vjeruje da bi i oni isto napravili podsjećajući na mnoge anegdote iz tog perioda.

“Za nas u tom trenutku je bilo sasvim normalno da pomažemo jedni drugima. Igrali smo zajedno, susretali se na terenu i vjerujem da bi i mi isto napravili da su oni bili u situaciji u kakvoj smo mi bili. Po dolasku u Zagreb mnogo nam je pomogla KK Cibona, Košarkaški savez Hrvatske, a naravno veliku uslugu su nam učinili tada Dino Rađa i Toni Kukoč. Oni su prvi došli da nam pomognu”, govori Halimić za Life.

Gledano sa ove distance, kazao je da je ponosan na sve što su uradili za Bosnu i Hercegovinu, ali i izrazio žaljenje što nisu dali zadnji atom snage da pokušaju biti šesti na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Njemačkoj 1993.

“Ostaje mala žal za boljim mjestom, jer mislim da smo mogli završiti i na boljoj poziciji. Ipak, emotivno smo se ispraznili i bili smo zadovoljno što smo došli ikako na prvenstvo i nastupili. Sa ove distance mi je žao što nismo dali zadnji atom snage da pokušamo da budemo šesti.”

Također, misli da se KK Bosna može vratiti na staze stare slave, ako se, kako kaže, sve posloži. Voli fudbal, FK Sarajevo, često je gost na Koševu i ističe da ne vidi mogućnost za bilo koji drugi klub osim FK Sarajevo.

“Ja sam možda i ludo ambiciozan i mislim da se možemo vratiti na staze slave. Naravno, ne možemo to očekivati naredne godine ili one tamo, ali za dvije ili tri godine bi mogli uči u priču te da vidimo imamo li okosnicu ekipe za budućnost. Imamo talenta i našoj djeci se treba pružiti šansa i prilika. Što se tiče fudbala, poznato je da sam odrastao na Koševu, a moja otac je davno igrao za Sarajevo. Čim imam slobodnog vremena, sa svojim prijateljima dođem na utakmice. Pratimo Sarajevo i nadamo se da će biti sve bolji i bolji rezultati. Optimista sam da će Sarajevo ponovo odbraniti titulu.”

(Reprezentacija.ba)