Elvir Rahimić (44) trener juniora u CSKA Moskva jedan je od kandidata za pomoćnika novog selektora Ivajla Peteva.

– Treba sačekati konačnu odluku Izvršnog odbora, rekao je Rahimić za „Dnevni avaz“, te dodao:

– A do tada ne bih razgovarao o toj temi…

Kako gledate na ukupnu situaciju oko naše reprezentacije?

– Ni sam ne znam šta da kažem? Nije ništa dobro, sve treba raditi ispočetka, od nule. Ko god da je selektor, Petev, „Janko ili Marko“, isto će mu biti. Mora krenuti od nule i ponovo stvarati nešto. A da li će ti dati da radiš kako treba, da nešto praviš, to je veliko pitanje. 

Naš državni tim je brzo pao iz prve, odnosno druge jakosne grupe, gdje nam je mjesto, tako da sada imamo i tešku startnu poziciju.

– Ma da, ali to je sve zbog nestručnog rada Saveza. To se odrazi i na rezultat, i na tim, odnosno reprezentaciju, te sve ostalo. Zbog toga smo tu gdje smo. Pogrešna procjena u pogrešno vrijeme i to je to. Mi već godinu nemamo pobjede. A kako će biti u narednom periodu, teško je reći, iskreno.

Također, ni , tako da možda treba pokušati s mlađim igračima. No, to je i težak i dug put, ali i rizik. Reprezentacija nije klub, gdje imaš puno više i vremena i prostora za stvaranje nove ekipe. U klubu možeš prvo stvarati tim, pa onda ganjati rezultat. A u reprezentaciji kad izgubiš jednu ili dvije utakmice, odmah te tjeraju. Kao trener je kriv. – kaže legendarni general za Dnevni Avaz

Već u 1. kolu predstojećih kvalifikacija za Mundijal naš državni tim igra jako važnu utakmicu u Finskoj.

– Ako gore ne ostvariš dobar rezultat, slijedi najvjerovatnije poraz od Francuza i to ti je to. To je naša realnost… Jedina naša šansa je ta utakmica u Finskoj. Zbog toga sam da će biti teško bez obzira ko je selektor. Inače, bilo kojem selektoru moraš dati da radi, da vjeruješ u njega, bez obzira za neke početne rezultate. Treba vremena da se stvori nešto novo. Ili, jedino da dovedemo mađioničara. Ni Gvardiola ne može napraviti ništa preko noći. Ekipa se ne stvara preko noći. To je proces, gdje je jedan od presudnih faktora vrijeme.

Teška situacija

Petevu će, također, biti posebno teško napraviti dobar rezultat zbog negodovanja i pritiska javnosti… 

– Vidim, ustvari čitam, da je teška situacija. Mnogi „pljuju“, neki pozivaju na bojkot, neki… No, ponavlja, bilo kojem selektoru u ovoj situaciji će biti jako teško.

Kako napreduje Vaš trenerski put s juniorima CSKA?

– Polako, nema tu nekog pritiska. Radiš ono, polako, stvaraš… Počelo nam je zimsko prvenstvo…

Kakva je situacija u Moskvi s koronom? 

– Manje je zaraženih, dnevno bude 2.000 ili 3.000, a bilo ih je i 8.000 i 9.000. Počela je vakcinacija, a ja ću s tim još sačekati, da vidim prvo kako će proći ovi što je prime. Malo da se osiguram, pa ću se i ja prijaviti za vakcinisanje.

Najbolje je da se vakcinišete u martu, pred dolazak u Sarajevo. 

– U martu ću svakako biti tu, jer branim diplomski rad na trenerskoj Pro licenci. – govori Rahimić za Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)