Sve dileme oko toga ko će biti novi selektor fudbalske reprezentacije BiH su otklonjene danas.

Izvršni odbor N/FSBiH je danas poslije duže sage odlučio da povjerenje ukaže Ivaylu Petevu.

Da je Petev možda Talijan kao novi šef omladinskog pogona FK Sarajevo Matteo Cioffi, a ne Bugarin, novi selektor bi bio sigurno bolje dočekan od strane domaće javnosti. Sada je jasno kako su ga prije njegovog izbora lobisti morali bolje predstaviti javnosti kojoj je on praktično potpuno nepoznat trener.

Radi se o bugarskom stručnjaku koji ima 45 godinu, ali već sada i zanimljivu trenersku karijeru tokom koje je vodio niz klubova. Osvrnemo li se u historiju reprezentacije, izuzmemo li Ćiru Blaževića, Petev je vjerovatno najiskusniji selektor koji je do sada sjeo na bh. klupu.

Trenerska priča Peteva počela je u Ludogoretsu koji je preuzeo 2010. godine dok je još bio drugoligaš. Već u prvoj sezoni s klubom iz Razgrada je osvojio tamošnji Superkup i potom ih uveo u elitni rang, da bi nedugo nakon toga s Ludogoretsom postao i prvak. Donio je s vremenom Petev još nekoliko važnih trofeja u Ludogorets i postavio temelje u klubu koji je trenutni učesnik Lige šampiona.

Nakon toga radio na Kipru, u AEL-u iz Limassola, koji je zatekao na sedmoj poziciji u prvenstvu. Svojim radom pravi zaokret i potom se uključuje u borbu za prvaka koju je izgubio u posljednjem kolu. Na kraju je završio kao drugoplasirani iza APOEL-a. To se ujedno smatra i najvećim uspjehom AEL-a u zadnjem desetljeću, a iz te epizode vrijedi istaknuti i pobjedu od 1:0 nad Zenitom u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Za ruski tim tada su igrala poznata imena poput Hulka, Danija, Witsela…, a trener je bio Andre Villas-Boas.

Kao nagrada za Peteva je uslijedilo preuzimanje reprezentacije Bugarske. Na poziciji selektora se zadržao dvije godine. Krenuo je remijem protiv Italije, no kasnije u kvalifikacijama za EURO 2016 Bugarska nije bila konkurentna Hrvatskoj i Italiji. Pred kraj mandata slavio je u gostima protiv Portugala u prijateljskoj utakmici.

To nije ostalo nezapaženo ni u regionalnom gigantu Dinamu koji, kako su tada pisali mediji, ga je uspio angažovati tek nakon trećeg pokušaja. U Zagrebu je sarađivao sa današnjim reprezentativcima Arminom Hodžićem te Amerom Gojakom kojeg je prvi gurnuo u vatru. Vjerovatno najmlađa ekipa Dinama u posljednjih nekoliko godina u sezoni 2016/17 je imala samo dva poraza, no Rijeka je bila bolja i osvojila šampionsku titulu Hrvatske.

U međuvremenu još je radio u kiparskom gigantu Omoniji iz Nikoziji, Al Qadisiyahu iz Saudijske Arabije i Jagielloniji.

Petev prema Transfermarktu ima i pet osvojenih trofeja i prosjek bodova od preko 2 po utakmici s čak tri različita kluba u dosadašnjoj karijeri. Ako bi mu gledali pozitivne strane, to nije za potcijeniti govori i to što je Vladan Milojević, koji se ubraja u najbolje regionalne trenere, prosjek veći od dva boda po utakmici ostvarivao tek s jednim klubom u dosadašnjoj karijeri, a Nenad Bjelica s dva.

Petev poznaje naš jezik i tečno ga govori.

Da li je uredu da reprezentaciju BiH vodi Bugarin, da bh. šampion imenuje za šefa omladinskog pogona imenuje Talijana koji ima “samo” UEFA A licencu, jedno je dublje pitanje o kojem trebaju razmišljati u sindikatima i centru za edukaciju trenera države u kojoj je svako radno mjesto zlata vrijedno za desetine nezaposlenih domaćih trenera.

Do tada će o Petevu, na kraju, govoriti samo njegovi rezultati.

(Reprezentacija.ba)