Ivaylo Petev (45) novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor FS BIH je na današnjoj sjednici odlučio da bugarski trener naslijedi Dušana Bajevića na poziciji selektora Zmajeva.

Petev će debi na klupi BiH imati 24. marta protiv Finske u gostima u susretu prvog kola kvalifikacija za SP 2022.

Petevu je protukandidat bio Sergej Barbarez, a među članovima IO FS BiH spominjao se i Zlatan Bajramović. Procijenjeno je kako od svih ranije predloženih i raspoloživih kandidata Petev ima najviše šanse da napravi dobar rezultat sa reprezentacijom BiH.

U Dinamu je radio sa akutlenim bh. reprezentativcima Arminom Hodžićem i Amerom Gojakom. Sa vjerovatno najmlađim timom Dinama u sezoni je imao samo dva poraza, no dovoljna da Rijeka osvoji titulu šampiona Hrvatske.

Sa Ludogoretsom je 2012. i 2013. godine osvojio prvenstvo Bugarske. Uz to je osvojio i jedan kup i dva superkupa Bugarske.

Smatra se začetnikom nove ere ovog bugarskog kluba koji je kasnije osvojio još sedam titula i napravio iskorak u europskim takmičenjima.

Osim Dinama i Ludogoretsa, Petev je trenirao A selekciju Bugarske, bugarski Levski, kiparske klubove AEL iz Limassola te Omoniju iz Nikozije, saudijski Al Qadsiyah te poljsku Jagielloniju.

(Reprezentacija.ba)