Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas će u 14,00 sati zasjedati u sarajevskom hotelu Hills.

Tema sjednice je samo jedna – izbor novog selektora fudbalske reprezentacije BiH. Uoči sjednice zna se da će na razmatranju biti dva kandidata – Sergej Barbarez i Ivajlo Petev.

Osluškujući stavove iz IO FS BiH čini se kako nijedan kandidat nema čistu šansu da bude izabran, pa je vrlo moguće kako će Izvršni odbor FS BiH konačnu odluku donijeti iza nove godine. Možda i sa nekim trećim rješenjem.

Peteva ne žele bošnjački članovi odobra, argumentirajući svoju odluku time što je javnost protiv bugarskog kandidata, kao i da nema potreban renome da bi vodio reprezentaciju BiH. Oni koji ne žele Barbareza na klupi Zmajeva pravdaju svoj stav njegovim trenerskim neiskustvom, ali i nedavnim stavom organizovanih navijačkih skupina koje su protiv njegovog izbora.

“Balkanac sam, poznajem ovaj mentalitet i ne bi bio problem prilagoditi se” rekao je za Reprezentacija.ba početkom decembra Petev.

“Vjerujem da mogu pomoći reprezentaciji, da se vrati pozitivna atmosfera i krene ka nekom boljem vremenu” objavio je nedavno Sergej Barbarez.

Prema novom statutu za izbor selektora ili donošenje bilo koje druge odluke potrebno je 11 glasova članova Izvršnog odbora (više od 2/3 prisutnih), ali se traži pripadnost određenoj entitetskoj ili kantonalnoj komponenti uz uslov da su svi članovi pristuni.

Novog selektora prva utakmica čeka 24. marta protiv Finske u gostima kada počinjemo kvalifikacije za SP 2022.

(Reprezentacija.ba)