Legendarni Mostarac i Veležovac Enver Marić (72), koji je nakon briljantne golmanske karijere u Veležu, Šalkeu i reprezentaciji bivše Jugoslavije bio trener specijalista mostarskih Rođenih, Fortune Dizeldorf, Herte, ali i u našem državnom timu, za Dnevni Avaz komentarisao je izbor novog selektora BiH.

Dobar trener

– Naravno, pratim sve što je vezano za našu reprezentaciju. Kada će biti definitivna odluka oko selektora, upitao je na početku razgovora za „Dnevni Avaz“ legendarni bh. golman. 

Nakon odgovora da novi selektor najvjerovatnije neće biti izabran u utorak, nego na sjednici koja bi sutra trebala biti tek zakazana, legendarni Leteći Mostarac dodaje:

– Znači, trebamo čekati još neko vrijeme da se nagode.

Na pitanje treba li nam selektor stranac ili imamo mi naših trenera koji su sposobni da vrate ugled „Zmajevima“, Marić odgovara:

– Ne mogu sada ja reći ni da nam treba naš trener, ni stranac. Treba nam dobar, pametan trener koji i dobar čovjek. Dobar trener je dobar trener, bez obzira da li je domaći ili stranac, a to odakle je on ništa ne znači. Teško je sve to izvagati, svako ima svoje pogled na to. Ali kao prvo, za taj novac koji nudi naš Savez (plaća 15 hiljada eura mjesečno – op.a.) neće naći nijednog kvalitetnog stranog trenera.

Ipak, pored dva Sergeja – Barbareza i Jakirovića, te Husrefa Musemića i Amara Osima, u najužem krugu je i Bugarin Ivajlo Petev (Ivaylo).

– Šta je taj Petev uradio kao trener? Gdje je napravio rezultat? Ne valja govoriti nešto protiv njega jer ga ne poznam, ali čitajući njegovu biografiju činjenica je da kao trener nije uradio ništa – analizira Marić.

Pametan trener

S druge strane, posebno hvali Barbareza.

– Jakirovićevog oca znam odlično, ali malog nisam upoznao. Čuo sam da je dobar momak, a čini mi se i dobar trener. A što se tiče Barbareza, on je u svakom slučaju zaslužio šansu. Da li da bude trener ili dio stručnog štaba, ne znam, ali je u svakom slučaju – i svojim odnosom, i igrama, i svim što je radio, zaslužio da sjedne na klupu naše reprezentacije. Jer, budući trener mora biti pametan, te napraviti dobru selekciju i odnos s igračima, da se zna kome je šta radi. Tek tada se može puno postići, a Barbarez ima taj autoritet. A vidim ja da se kod nas ljute igrači već kad neko ustane s klupe da se zagrije. Ili kad izlazi iz igre. Puno stvari tu treba uraditi, a lako je pametovati – zaključio je Marić.

(Reprezentacija.ba)