FK Željezničar podsjetio je kako je na današnji dan prije 28 godina, 4. maja 1992. godine, zapaljen je Stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.

“Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Dvadesetosam godina poslije Stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica našeg Kluba i A reprezentacije BiH.” podsjetili su iz Želje.

Stadion Grbavica jedini je stadion na prostoru UEFA-e, otkad postoji ova organizacija, da je u potpunosti uništen u ratnim dejstvima, no FS BiH i FK Željezničar nikada nisu imali viziju i sposobnost pokrenuti donatorske projekte kako bi iza rata renovirali stadion.

(Reprezentacija.ba)