Nacionalni šampionati u Europi su prekinuti zbog pandemije korona virusa (osim u Bjelorusiji), a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin kazao je u razgovoru za talijansku repubblicu da će sezona biti izgubljena ako se ne nastavi u junu.

“Nadam se da će se sezona moći nastaviti sredinom maja ili u junu ili bar krajem juna. Ako se to ne dogodi, sezona će gotovo sigurno biti izgubljena. Imamo i prijedlog da se tekući šampionati nastave do datuma kada bi trebalo da počne naredna takmičarska sezona, koja bi bila malo pomjerena. Razmotrit ćemo sve opcije i izabrati najbolju za klubove i lige”, rekao je Čeferin za repubblicu.

Ako bi se prvenstva nastavila u maju ili junu, evidentno je da će u nekim ligama mečevi biti bez publike.

“Teško mi je da zamislim sve susrete pred zatvorenim tribinama, ali sada ne znamo kako će se to odvijati. Ako ne bude drugog rješenja, bolje je da se sezone završe, pa makar to bilo i bez gledalaca. Ipak, o finalima Lige šampiona i Euroapa lige pred praznima tribinama ni ne razmišljam”, riječi su Čeferina.

Aleksander Čeferin: Zdravlje igrača, osoblja i navijača je glavni prioritet

Predsjednik UEFA-e je konstatovao i da krovna kuća europskog fudbala nema nadležnost nad ugovorima između klubova i igrača.

“Mi nemamo nadležnost nad ugovorima između klubova i fudbalera. Ako se sezona nastavi, moraćemo pronaći neki kompromis. To bi bilo da ugovori potraju još neko vrijeme, kao da se i produži prelazni rok.”

(Reprezentacija.ba)