UEFA je danas donijela odluku da prolongira Europsko prvenstvo za 2021. godinu zbog pandemije korona virusa.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin istakao je da zdravlje igrača, osoblja i navijača mora biti glavni prioritet.

UEFA odgodila EURO

“Mi se nalazimo na čelu sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše, ali koji je pokosio ovaj nedivljivi i brzi protivnik. U ovakvim vremenima fudbalska javnost mora da pokaže odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam. Zdravlje igrača, navijača i osoblja mora da bude naš glavni prioritet. UEFA je osmislila mnoge opcije kako bi se takmičenja mogla završiti bezbjedno i ponosan sam na reakciju svojih kolega širom Europe. Postoji pravi duh saradnje, svi su shvatili da moraju da žrtvuju nešto kako bi smo postigli najbolji rezultat”, rekao je predsjednik UEFA-e i dodao:

“Najvažnije je da kao vladajuće tijelo europskog fudbala UEFA predvodila proces i napravila još veću žrtvu. Pomjeranje EURO-a predstavlja veliki trošak za UEFA-u, ali ćemo dati sve od sebe da finansiranje razvoja fudbala u 55 zemalja ne bude pogođeno. Svrha je iznad profita i to je princip koji nas je vodio u odluci za dobro europskog fudbala.”

Čeferin smatra da fudbal treba da bude pravi primjer društvu u ovom trenutku.

“Fudbal je sila koja uzdiže i daje snagu društvu. Želio bih da se zahvalim Asocijaciji europskih klubova, europskim ligama te europskom FIFPro na njihovom radu i saradnji. Hvala i svim nacionalnim asocijacijama, njihovim predsjednicima i generalnim sekretarima, mojim kolegama iz izvršnih komiteta na njihovoj podršci i mudrim odlukama. Konačni detalji će biti određeni u narednim danima, ali osnovni principi su dogovoreni i to je veliki korak naprijed. Pokazali smo da smo odgovorni lideri i da je svrha iznad profita.”

BiH će baraž za EURO igrati u junu ove godine

(Reprezentacija.ba)