Prije 24 godine okupirano naselje Grbavica vraćeno je Sarajevo, a Željezničar se vratio na svoj stadion

Prije 24 godine izvršena reintegracija Grbavice

Prije 24 godine okupirano naselje Grbavica vraćeno je Sarajevo, a Željezničar se vratio na svoj stadion

Fudbalski klub Željezničar podsjetio je da je na današnji dan, 19. marta 1996. godine, izvršena reintegracija sarajevskog naselja Grbavica.

“Na današnji dan prije 24 godine u gradske okvire vraćeno je naselje za koje su FK Željezničar i svi naši navijači posebno vezani.

Naravno, riječ je o Grbavici, dijelu grada koji mnogo toga dijeli s našim Željom. Mnogi naši igrači su živjeli u tom naselju, tu su svoje prve fudbalske korake napravili i neki naši velikani, najveći broj stanovnika Grbavice nesumnjivo voli plavu boju dresa, a ne treba ni podsjećati da se tu još od 1953. godine i zvanično nalazi stadion najuspješnijeg bh. fudbalskog kluba.

Foto: FK Željezničar

Nakon početka rata u Sarajevu u aprilu 1992. godine i opsade, koja je trajala punih 1.425 dana, ovo naselje je predstavljalo jedan od simbola strahota kroz koje je ovaj grad u tom periodu prolazio. O tome su napisane pjesme, snimani filmovi, svjetske novinske agencije su uvijek veliku pažnju posvećivali neprirodnoj podjeli grada tokom rata. Brojna stradanja ljudi svakako ne smiju ostati nespomenuta, a sve naše navijače dodatno bole dešavanja od 4. maja 1992. godine kada je zapaljen naš stadion. U tom plamenu je zauvijek nestala i prepoznatljiva drvena tribina na zapadnoj strani, kao i brojni suveniri, trofeji i vrijedna dokumentacija.

Foto: FK Željezničar

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Foto: FK Željezničar

U godinama koje su uslijedile, Grbavica je postala mjesto spajanja, odnosno mjesto koje asocira na radost i brojne uspjehe našeg Kluba.

Foto: Damir Hajdarbašić, FK Željezničar

…a onda Željin stadion gledam, vidim ponos tvoj…” naveli su iz Željezničara.

Foto: FK Željezničar

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica Mozzart.

Oznake: